Manja slova Veća slova RSS
>

Rujović: Čast nam je što smo završili ISAF misiju i započeli Odlučnu podršku - POBJEDA, 05. januar 2015. godine

Rujović: Čast nam je što smo završili ISAF misiju i započeli Odlučnu podršku - POBJEDA, 05. januar 2015. godine
Datum objave: 12.01.2015 14:26 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


KABUL Komandant desetog kontingenta Vojske Crne Gore major Nedžad Rujović, koji se nalazi u Avganistanu, kaže za Pobjedu da su imali privilegiju i čast da okončaju uspješno učešće u misiji ISAF i 1. januara započnu mandat misije „Odlučna podrška". U prethodna tri mjeseca biloje puno izazova, ali bez incidentnih situacija.

Rujović za naš list govori o prijetnjama u Avganistanu, zadacima crnogorskih vojnika, saradnji sa kolegama, lokalnim stanovništvom...

Napori su bili očekivani i očigledni, njihovo prevazilaženje zahtijevalo je visoku psihofizičku osposobljenost svakog pojedinca i izgrađen kolektiv.

U takvom ambijentu i uspostavljenom poretku angažovanj a nij e bilo mj esta za improvizacije. Efikasnost i kvalitet izvršavanja zadataka, pokazana stamenost i spremnost sastava da odgovori na sve izazo ve angažovanja su mjerljivi pokazatelji osposobljenosti vojnika i garant privrženosti ostvarivanju ciljeva misije kaže Rujović.

Napadi

Naš sagovornik ističe da je bilo puno izazova, kako za Vladu Avganistana tako i za međunarodne snage u zoni operacija.

- Pobunjeničke frakcije, usljeđ nedostatka operativnih sposobnosti za izvođenje operacija širokog spektra, u pokušaju da odgovore na napore avganistanske vlade da ostvari institucionalnu kontrolu na čitavoj teritoriji zemlje, svoje aktivnosti su bazirale na asimetričnim prijetnjama. Napadi su težišno usmjereni prema kapacitetima ANSF (Avganistanske nacionalne snage bezbjednosti) i lokalnom stanovništvu u cilju kreiranja opšte nesigurnosti i strahakaže komandant desetog kontingenta. On ističe da su rizici i prijetnje po vojnike đetektovani i simulirani još u toku procesa obuke.

Rujović dodaje da u dosadašnjem periodu nije bilo incidentnih situacija i neprijateljskih aktivnosti usmjerenih prema desetom kontingentu VCG.

Vojnici tog pješadijskog sastava angažovani su na poslovima obezbjeđenja baza u kojima borave i zadacima zaštite timova za obuku, savjetovanje i pružanje pomoći ANSF.

Štabni oficiri obavljaju poslove koji su propisani za formacijska mjesta na koja su postavljeni u misiji ISAF, u okviru Regionalne komande Sjever navodi major Rujović.

Zaštita timova za obuku, savjetovanje i pružanje pomoći ANSF u kampu Shaheen je, kako ističe, prioritetni zadatak pješadijskog sastava.

Zadatak je izuzetno kompleksan, iziskuje velikopsihofizičko naprezanje, konstantnu obazrivost i spremnost za reakciju u cilju preventivne zaštite instruktora od mogućih unutrašnjih prijetnji i napada -kaže Rujović. Dodaje da pun doprinos ostvarenju misije daju i oficiri koji su raspoređeni na štabnim pozicijama u Regionalnoj komandi Sjever.

Jedan tim

Rujović ističe da je saradnja sa vojnicima iz drugih zemalja na visokom nivou uz međusobno uvažavanje.

Ovdje su svi članovi jednog kolektiva, svi djeluju kao jedan tim. Razmjena iskustava u toku izvršavanja zadataka i druženje u slobodnom vremenu sa kolegama iz drugih zemalja značajno doprinosi uspostavljanju međusobnog razumijevanja, povjerenja, kolegijalnosti i prijateljstva, što je važan benefit u multinacionalnom okruženju ocjenjuje komandant kontingenta. Crnogorski vojnici u bazi Marmal u slobodno vrijeme koriste kapacitete za rekreaciju i fizičko vježbanje. Učestvuju u sportskim takmičenjima na kojima postižu zavidne rezultate, a u sve u cilju održavanja fizičke spremnosti i razvijanja pozitivnog takmičarskog duha navodi Rujović. On dodaje da imaju i kulturno-zabavne aktivnosti i da se u restoranima i klubovima druže sa vojnicima drugih kontingenata.

Major Rujović kaže da iskustvo stečeno u misiji značajno unapređuje funkcionalnu sposobnost pojedinca za obavljanje dužnosti u sastavima VCG. Učešćem u misiji nedvosmisleno iskazujete profesionalnu posvećenost izvršavanju zadataka i dostojno reprezentujete čast i ugled pripadnika Vojske. Takva posvećenost korenspondira sa strateškim opredjeljenjima Vojske i države, integrativnim procesima, razvijanju partnerstva i saradnje, održavanju interoperabilnosti i definiše profil, prirodu, karakter i ulogu crnogorskog vojnika smatra komandant desetog kontingenta Rujović.

Nedostatak porodične praznične atmosfere

Komandant kontingenta kaže da je nedostatak osjećaja porodične praznične atmosfere i harmonije naglašeniji u toku praznika.

Međutim, svjesni svoje uloge i važnosti zadatka, psihološki stabilni, visoko motivisani, pripadnici kontingenta snagu za prevazilaženje nedostatka porodične atmosfere crpe iz uspostavljene kohezije kolektiva, izuzetno dobrih međuljudskih odnosa i činjenice da im je putem interneta obezbijeđena mogućnost stalne komunikacije sa porodicama navodi Rujović. On ističe da je podrška porodice bitan preduslov za uspješno obavljanje zadatka.

Lokalno stanovništvo poštuje crnogorske vojnike


Major Rujović ističe da je lokalna populacija u tom dijelu Avganistana prepoznala vrijednosti crnogorskog vojnika.

Avganistanski narod zna da cijeni iskazano poštovanje i iskreno ponuđenu pomoć. Crnogorski vojnik je uvijek rado viđen i prihvaćen među lokalnim stanovništvom. Odnos prema našim vojnicima je dobronamjeran i prijateljski navodi naš sagovornik. Jezička barijera u komunikaciji prevaziđena je, kako kaže, pravilnim postupanjem i poštovanjem njihovih potreba i vjerovanja.