Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Мајор ПУПОВИЋ: Свакоме ко може савјетујем да конкурише за одлазак у мисије - Портал Аналитика, 05. фебруар 2015. године

Мајор ПУПОВИЋ: Свакоме ко може савјетујем да конкурише за одлазак у мисије - Портал Аналитика, 05. фебруар 2015. године
Датум објаве: 05.02.2015 15:57 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Савјетовао бих свима који то могу да конкуришу за мисије било НАТО-а било Европске уније и, ако им се укаже прилика да оду, да се покажу најбоље што умију јер је то дефинитивно једно непоновљиво и јединствено искуство које ће памтити. С друге стране, у професионалном смислу, сазнаће нешто ново што ће примијенити у нашој земљи. Треба да са поносом покажу своју заставу у друштву са осталим државама, каже за Портал Аналитика једини припадник Војске Црне Горе који је био и у мисији НАТО, у Авганистану и у мисији Европске уније, у Малију.


 „Бити шеф логистичког тима мисије ЕУ у Малију, за мене је била част, јер сам био једини представник земље која није чланица Европске уније, осим Швајцарске. Наравно, то је и обавеза да представим своју земљу у најбољем свјетлу“, казао је за Портал Аналитика мајор Дарко Пуповић, први официр Војске Црне Горе који учествовао у једној мисији Европске уније, и то ЕУТМ – мисија обуке малијских оружаних снага. Он је уједно први и досад једини официр који је учествовао и у ИСАФ мисији НАТО, у Авганистану и у мисији Европске уније, у Малију. 

За разлику од Авганистана, гдје је боравио као члан Петог контигента заједно са осталим припадницима Војске Црне Горе, у овој афричкој земљи био је једини представник Црне Горе, сам међу припадницима војски 25 земаља чланица Европске уније.

Друга битна разлика је, наравно, што је ИСАФ мировна мисија у оквиру које се изводе и борбене активности, док је мисија ЕУ намијењена обуци припадника оружаних снага Малија.

Мајор Пуповић, иначе Пљевљак, одувијек је, каже, волио униформу. Војна академија коју је завршио у Београду била је његов дјечачки сан. За одлазак у мисије у далеке стране земље свакако је, додаје, примарна подршка породице, без које свакако не би ни ишао. А процедура је једноставна – пријава на званични конкурс Министарства одбране у којем су истакнути услови које, наравно, ваља испуњавати. Саговорник Портала Аналитика је ожењен и има двије ћерке. Упркос кратким и сажетим одговорима, ријеч је о непосредном младом човјеку спремном на шалу. Тако у разговору „офф рецорд“ није заобишао љепоту и грациозност малијских жена. 

У Мали је отишао у мају, а вратио се крајем прошле године и то са двије медаље. Прву, медаљу за допринос је добио заједно са још 12 официра из ове мисије ЕУ, од Министарства одбране Малија и уручио му је министар Соумеyлоу Боyбеyе Маига лично. „Све је било свечано, уз музику“, прича. Прије тога, у августу, награђен је медаљом Европске уније „Еуропеан Цоммон Сецуритy анд Дефенсе Полицy медал" коју му је уручио генерал Марк Рудкиевић.

АНАЛИТИКА: Што значи бити шеф логистичког тима у мисији ЕУ за обуку Оружаних снага Републике Мали?

ПУПОВИЋ: ЕУТМ (Еуропеан Унион Траининг Миссион) у Малију је мисија која је стартовала у фебруару 2013. године на годину и по, као први мандат мисије, да би у мају 2014. године стартовао други мандат у трајању од двије године, односно до маја 2016.Као први официр Војске Црне Горе који је отишао и завршио мисију за обуку малијских оружаних снага у овој афричкој држави имао сам прилику да сагледам околности у којима се она реализује.Бити шеф логистичког тима, за мене је била част, јер сам био једини представник земље која није чланица ЕУ, осим Швајцарске, али и обавеза да представим своју земљу у најбољем свјетлу.

АНАЛИТИКА: Колико дуго сте се спремали за то мјесто и којим сте знањима или вјештинама морали да овладате прије одласка у Мали? Колико сте знали о тамошњем начину живота и приликама на које ћете наићи?

ПУПОВИЋ: Као професионални официр радим свакодневно на свом усавршавању и усвајању нових вјештина. Наравно, свака мисија је специфична на свој начин, тако да је и ова захтијевала стручно оспособљавање како по питању радних обавеза, специфичности средине у коју одлазим, климатских прилика, за које смо имали посебне припреме прије слања у мисију. Такође, од претходног шефа логистичког тима мисије, пољског официра, путем емаил-а добио сам низ информација које сам проучио прије одласка.

АНАЛИТИКА: Оно што сте тамо затекли, да ли се разликовало од онога што сте очекивали? 

ПУПОВИЋ: Као професионалац који је приступио реализацији овог задатка имао сам искуства која су примјењива, поготово ако се има у виду да сам био учесник у мисији ИСАФ у Авганистану, али за потребе ове мисије било је неопходно усвојити и одређена знања која су била специфична у односу на намјену и опис послова у мисији. За врло кратак период успио сам да се прилагодим и да дам свој пуни допринос реализацији постављених циљева.

АНАЛИТКА: Колики је Логистички центар у Бамаку и како су Вас примили представници других држава ЕУ, односно њихових оружаних снага? 

ПУПОВИЋ: Центар за обуку малијских снага безбједности није стациониран баш у Бамаку, већ у Коуликору, бази која је 60 км удаљена од главног града Малија, Бамака. Та база је у ствари Војна академија малијске војске коју смо ми користили заједно са њима и од којих смо били веома добро прихваћени. Центар за обуку је прилагођен ситуацији и мисији. Пројектован је тако да су поред тренера у њој била размјештена и болница за припаднике мисије, што је веома добро због саме средине гдје има разних болести. У послу који сам обављао имао сам контакте са скоро свим представницима земаља ЕУ и могу истаћи да су односи били веома професионални, пријатељски, са пуно међусобног уважавања и разумијевања. Лично сам се посебно спријатељио са једним представником Војске Шпаније, али сам се дружио и са осталима. У слободно вријеме играли смо фудбал и тада су ме стављали за члана „њемачке репрезентације“, јер им је фалио један играч.

АНАЛИТИКА: Сједиште Мисије је у Бамаку, граду који је међу шест градова у свијету са најбржим растом. Од 160 хиљада становника 1960. године нарастао је на скоро два милиона становника. Јесте ли имали контакте са локалним становништвом? Гдје је база стационирана у односу на град који се налази на ријеци Нигер?

ПУПОВИЋ: Као што сам већ истакао, сједиште мисије јесте у Бамаку, али је центар за обуку 60 км сјеверно-источно од Бамака, низводно на обали ријеке Нигер, која живот значи за то подручје, с обзиром да се тај регион (Сахел) налази између прашума на југу и пустиња на сјеверу, са сушним периодом од девет мјесеци и кишним периодом од три мјесеца, са високим температурама и релативно високом влажношћу ваздуха, што људима који долазе из других средина није лако за прилагођавање.Нијесмо имали директне контакте са локалним становништвом алим с обзиром на природу посла, имали смо свакодневне сусрете у пролазу када смо ишли на полигоне за обуку. Морам признати да са те стране имам позитивно искуство јер је локално становништво било веома пријатељски и срдачно оријентисано према нама.

АНАЛИТИКА: Циљ Мисије ЕУТМ је да успостави територијални интегритет Малија и да обучи Оружане снаге Малија. Јесте ли имали директне контакте са припадницима тих оружаних снага и што је био конкретно Ваш задатак?

ПУПОВИЋ: Важно је истаћи да ЕУТМ Мали није мисија у којој се подразумијева учешће у борбеним операцијама, већ јој је искључива намјена обука припадника малијских оружаних снага.Циљ је да се подржи формирање и повећање оперативне и борбене способности малијских оружаних снага. Мисија је базирана на два стуба активности: савјетовање, посебно у области командовања и руковођења, логистике, људских ресурса и међународног хуманитарног права и обука борбених јединица, као и инструктора који ће даље реализовати обуку у Коуликору.У току моје мисије обучена је 5. батаљонска група јачине преко 600 војника и реализована је дообука 2. батаљонске групе исте јачине, као и разни курсеви као што су обука инструктора, обука официра будућих командира водова и чета са малијским припадницима оружаних снага.Моји задаци као логистичког официра били су координација логистичких послова и реализација реалне логистике између малијских снага безбједности са једне стране и европских тренера са друге стране.

АНАЛИТИКА: Какве менталитетске разлике сте уочили у тим контактима?

ПУПОВИЋ: Генерално, разлике су много веће од оних навика у којима живи европско становништво. Ниво сиромаштва локалног становништва је знатно већи у односу на наше појмове сиромаштва. Постоје насеља гдје људи немају струју, воду, гдје жене перу гардеробу на ријеци, док је са друге стране тешко уочити структуре становништа које живе на високој нози.Иако живе у веома скромним условима врло су отворени, срдачни и пријатељски оријентисани према странцима. Примјера ради, у Бамаку, двомилионском граду, гдје све врви од људи, мотоциклиста, аутомобила, гдје је саобраћајна гужва врло изражена, уочава се смиреност без нервозних појединачних иступа, који се могу уочити код нас. Ово је показатељ другачијег менталитета у односи на балкански регион.

АНАЛИТИКА: Што сматрате најбитнијим да издвојите из тог искуства и што ће Вам користити у Вашој будућој каријери у Војсци Црне Горе?

ПУПОВИЋ: То је једно велико професионално и лично искуство, гдје радите са једне стране са представницима војски скоро свих држава чланица ЕУ, и са друге стране континента са другачијим менталитетом, који је знатно другачији од европског.Професионално искуство које сам стекао као врло је значајно за моју каријеру и преношење истих на остале припаднике ВЦГ, као и осталих структура безбједниости, које ће у будућности имати прилике да учествују у оваквим или сличним мисијама. 

АНАЛИТИКА: Да ли сте стекли нека искуства и знања од стране припадника војски осталих европских земаља, и са чијим сте припадницима били највише у контакту?

ПУПОВИЋ: Наравно, свако искуство је драгоцјено и много се научи. Као прво, живите и радите у једном међународном мултинационлном окружењу. Као представнику Црне Горе, према мени су се опходили са поштовањем и уважавањем. Наравно и ја сам узвраћао на исти начин. Посебне односе остварио сам са припадницима шпанског контигента, због тога што је мој цимер био шпански официр са којим сам свакодневно имао прилике да комуницирам и размјењујем мишљења и са којим сам у контакту остао и данас. Такође, истакао бих представнике војски из Италије, Грчке, Француске, Њемачке, Шведске гдје сам имао, сходно дневним обавезама, највише могућности да комуницирам.

АНАЛИТИКА: Што би савјетовали онима који ће Вас замијенити из Црне Горе у мисијама ЕУ? 

ПУПОВИЋ: Да конкуришу и ако им се укаже прилика да оду и покажу се најбоље што умију јер је то дефинитивно једно непоновљиво и јединствено искуство које ће памтити. С друге стране, у професионалном смислу ће сазнати нешто ново што ће примијенити у нашој земљи, и да са поносом покажу своју заставу у друштву са осталим државама ЕУ.Наравно веома је важно да имају подршку своје породице без које мисија не би била успјешна.