Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ПОВОДОМ 10 ГОДИНА ВОЈСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришиц и начелник Генералштаба ВЦГ Драган Самарџић: Војна интеграција у НАТО наредни корак – Побједа 09.10.2016.

Датум објаве: 10.10.2016 10:19 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарство одбране и Војска Црне Горе су потпуно трансформисани, а најбоља потврда успјешности спроведених реформије прошлогодишњи позив Црној Гори да постане чланица НАТО. У наредном периоду у фокусу ће бити војна интеграција у НАТО, даље унапређење способности и наставак реформи и модернизације изјавили су за Побједу министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић и начелник Генералштаба Војске Црне Горе адмирал Драган Самарџић.


Поводом 10 година Војске Црне Горе и Дана Војске, који је обиљежен у петак, министарка Пејановић-Ђуришић је оцијенила за наш лист да је сектор одбране током претходне деценије прошао "један од најдубљих и најинтензивнијих процеса реформи у нашој држави.
У протеклих десет година број војника је смањен са 6.000 на 1.950, укинут је обавезни војни рок и уведена професионална војска. Међу кључним резултатима су изградња модерног Морнаричког оперативног центра, отварање Ваздухопловног оперативног центра, учешће у међународним мисијама и операцијама, школовање на иностраним војним академијама, смањење вишка убојних средстава у складиштима Војске са 11.000 тона на 2.112 тона.

Позив за НАТО

Министарка одбране истиче да је позив за НАТО најубједљивији показатељ испуњених циљева и задатака дефинисаних у стратешким документима, чија је израда "представљала основу за институционално успостављање модерног система одбране.

Током цијелог врло захтјевног процеса унутрашње трансформације, који се одвијао паралелно и био додатно подстакнут интеграцијом у еуроатлантске структуре, сектор одбране је показао пуну посвећеност и одлучност, као и значајан ниво професионализма и компетенција истиче Пејановић-Ђуришић.

Она додаје да ће у години када обиљежавамо десет година од формирања ВЦГ, "задовољство учињеним свакако бити мотивација за даљи ангажман на ефикасном и правовременом спровођењу дефинисаних одбрамбених политика, планова и програма.
На тај начин ће се унапређивати институционалне претпоставке и механизми за интеграционе процесе, али прије свега за просперитет и сигурност наших грађана, као и свеукупну демократизацију цијелог црногорског друштва поручује Пејановић-Ђуришић.

Адмирал Драган Самарџић истиче да након десет година, у Војсци имамо више од 20 одсто припадника са искуством из међународних операција, структуру и бројну величину прилагођену потребама Црне Горе, при чему додаје да су процес модернизације и опремања у одмаклој фази.


Најзначајнији пројекти

У Војсци имамо копнене јединице чији су развој и оцјењивање способности спроведени у потпуности у складу са НАТО стандардима. У Мор-
нарици је успостављен модеран систем надзора мора, у чијем склопу функционише Морнарички оперативни центар, у који се непрекидно сливају и обрађују подаци. У току је пројекат успостављања система надзора ваздушног простора по сличном моделу који је примијењен у Морнарици. 

Ваздухопловни оперативни центар већ је започео са размјеном података о ситуацији у ваздушном простору са НАТО -наводи адмирал Самарџић за наш лист, уз оцјену да су ово најзначајнији пројекти.

Иако је Војска за десет година смањила бројно стање, значајно је, како каже, унаприједила способности и интероперабилност да заједно са партнерима и савезницима може одговорити савременим безбједносним изазовима.

Имамо јасну визију и прецизне планове како да модернизујемо Војску и унаприједимо њене способности, да креирамо одржив систем, који ће као дио колективног система безбједности бити способан да са својим савезницима одговори на све безбједносне изазове и ризике поручује начелник Генералштаба ВЦГ адмирал Самарџић.

Пјешадијска чета испунила све стандарде Алијансе

У процесу модернизације знатан напредак учињен је и у копненим снагама у којима су двије пјешадијске чете декларисане за ангажовање у заједничким НАТО операцијама. Једна пјешадијска чета је испунила све захтијеване стандарде, док је друга у фази достизања пуне интероперабилности истичу из Министарства одбране.

Додају да је у у свим јединицама ВЦГ знатно подигнут ниво способности опремањем савременим наоружањем, пратећом војном опремом и логистичким снабдијевањем.
Преласком са бригадне на батаљонску организацију обезбијеђена је, како истичу, ефикаснија структура јединица Војске, прилагођена широком спектру безбједносних изазова и стандардима савремених армија.

Осам жена официра у Војсци Црне Горе

Од 2006. године школовање на иностраним војним академијама је завршило 65 лица, осам официрки и 57 официра саопштено је Побједи из Министарства одбране. Тренутно се на војним иностраним академијама у Грчкој, Италији, Македонији, САД-у и Хрватској школује 31 кадет, 24 кадета и 7 кадеткиња. Након завршетка школовања младима је обезбијеђено запослење у Војсци, као и наставак усавршавања у модерним центрима за обуку и различитим војним установама, уз пружање шанси за рад у међународном окружењу, наводе из МО.
Важно је, како кажу, истаћи да након стицања независности Војска Црне Горе није имала ниједну жену официра у Војсци. Данас ВЦГ има осам жена официра и девет кадеткиња које су на школовању у иностранству, од чега једна на престижној војној академији Вест Поинт у САД.

Раме уз раме са НАТО војницима

Одлуком Скупштине 2009. године Војска Црне Горе започела је процес учешћа у међународним мисијама и операцијама.

До данас је у мисијама учествовало 364 припадника ВЦГ, односно преко 18 одсто укупног бројног стања, што је од непроцјењивог значаја за повећање способности и професионалног ангажовања ВЦГ и пружању доприноса међународном миру и стабилности оцјењују из МО. Имајући у виду међународни тероризам, сајбер опасности, климатске промјене, природне катастрофе, миграције, међународни организовани криминал, из Министарства одбране истичу да је оспособљавање војног професионалца знатно шире него што је некад било.

Војник Војске Црне Горе данас треба да говори енглески језик, да посједује модерну опрему и наоружање, похађа бројне специјалистичке курсеве и учествује у међународним мисијама и операцијама оцјењују из МО и додају да је учешће у мисијама највише допринијело унапређењу способности Војске и учинило да црногорски војник може стати раме уз раме са војником било које земље чланице НАТО. Истичу да војници ВЦГ данас заједно са колегама из земаља НАТО у Авганистану, УН у Либерији и ЕУ у Сомалији и Малију, доприносе стабилизовању и безбједности тих држава и ширег региона.