Manja slova Veća slova RSS
>

POVODOM 10 GODINA VOJSKE CRNE GORE: Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišic i načelnik Generalštaba VCG Dragan Samardžić: Vojna integracija u NATO naredni korak – Pobjeda 09.10.2016.

Datum objave: 10.10.2016 10:19 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su potpuno transformisani, a najbolja potvrda uspješnosti sprovedenih reformije prošlogodišnji poziv Crnoj Gori da postane članica NATO. U narednom periodu u fokusu će biti vojna integracija u NATO, dalje unapređenje sposobnosti i nastavak reformi i modernizacije izjavili su za Pobjedu ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.


Povodom 10 godina Vojske Crne Gore i Dana Vojske, koji je obilježen u petak, ministarka Pejanović-Đurišić je ocijenila za naš list da je sektor odbrane tokom prethodne decenije prošao "jedan od najdubljih i najintenzivnijih procesa reformi u našoj državi.
U proteklih deset godina broj vojnika je smanjen sa 6.000 na 1.950, ukinut je obavezni vojni rok i uvedena profesionalna vojska. Među ključnim rezultatima su izgradnja modernog Mornaričkog operativnog centra, otvaranje Vazduhoplovnog operativnog centra, učešće u međunarodnim misijama i operacijama, školovanje na inostranim vojnim akademijama, smanjenje viška ubojnih sredstava u skladištima Vojske sa 11.000 tona na 2.112 tona.

Poziv za NATO

Ministarka odbrane ističe da je poziv za NATO najubjedljiviji pokazatelj ispunjenih ciljeva i zadataka definisanih u strateškim dokumentima, čija je izrada "predstavljala osnovu za institucionalno uspostavljanje modernog sistema odbrane.

Tokom cijelog vrlo zahtjevnog procesa unutrašnje transformacije, koji se odvijao paralelno i bio dodatno podstaknut integracijom u euroatlantske strukture, sektor odbrane je pokazao punu posvećenost i odlučnost, kao i značajan nivo profesionalizma i kompetencija ističe Pejanović-Đurišić.

Ona dodaje da će u godini kada obilježavamo deset godina od formiranja VCG, "zadovoljstvo učinjenim svakako biti motivacija za dalji angažman na efikasnom i pravovremenom sprovođenju definisanih odbrambenih politika, planova i programa.
Na taj način će se unapređivati institucionalne pretpostavke i mehanizmi za integracione procese, ali prije svega za prosperitet i sigurnost naših građana, kao i sveukupnu demokratizaciju cijelog crnogorskog društva poručuje Pejanović-Đurišić.

Admiral Dragan Samardžić ističe da nakon deset godina, u Vojsci imamo više od 20 odsto pripadnika sa iskustvom iz međunarodnih operacija, strukturu i brojnu veličinu prilagođenu potrebama Crne Gore, pri čemu dodaje da su proces modernizacije i opremanja u odmakloj fazi.


Najznačajniji projekti

U Vojsci imamo kopnene jedinice čiji su razvoj i ocjenjivanje sposobnosti sprovedeni u potpunosti u skladu sa NATO standardima. U Mor-
narici je uspostavljen moderan sistem nadzora mora, u čijem sklopu funkcioniše Mornarički operativni centar, u koji se neprekidno slivaju i obrađuju podaci. U toku je projekat uspostavljanja sistema nadzora vazdušnog prostora po sličnom modelu koji je primijenjen u Mornarici. 

Vazduhoplovni operativni centar već je započeo sa razmjenom podataka o situaciji u vazdušnom prostoru sa NATO -navodi admiral Samardžić za naš list, uz ocjenu da su ovo najznačajniji projekti.

Iako je Vojska za deset godina smanjila brojno stanje, značajno je, kako kaže, unaprijedila sposobnosti i interoperabilnost da zajedno sa partnerima i saveznicima može odgovoriti savremenim bezbjednosnim izazovima.

Imamo jasnu viziju i precizne planove kako da modernizujemo Vojsku i unaprijedimo njene sposobnosti, da kreiramo održiv sistem, koji će kao dio kolektivnog sistema bezbjednosti biti sposoban da sa svojim saveznicima odgovori na sve bezbjednosne izazove i rizike poručuje načelnik Generalštaba VCG admiral Samardžić.

Pješadijska četa ispunila sve standarde Alijanse

U procesu modernizacije znatan napredak učinjen je i u kopnenim snagama u kojima su dvije pješadijske čete deklarisane za angažovanje u zajedničkim NATO operacijama. Jedna pješadijska četa je ispunila sve zahtijevane standarde, dok je druga u fazi dostizanja pune interoperabilnosti ističu iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da je u u svim jedinicama VCG znatno podignut nivo sposobnosti opremanjem savremenim naoružanjem, pratećom vojnom opremom i logističkim snabdijevanjem.
Prelaskom sa brigadne na bataljonsku organizaciju obezbijeđena je, kako ističu, efikasnija struktura jedinica Vojske, prilagođena širokom spektru bezbjednosnih izazova i standardima savremenih armija.

Osam žena oficira u Vojsci Crne Gore

Od 2006. godine školovanje na inostranim vojnim akademijama je završilo 65 lica, osam oficirki i 57 oficira saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane. Trenutno se na vojnim inostranim akademijama u Grčkoj, Italiji, Makedoniji, SAD-u i Hrvatskoj školuje 31 kadet, 24 kadeta i 7 kadetkinja. Nakon završetka školovanja mladima je obezbijeđeno zaposlenje u Vojsci, kao i nastavak usavršavanja u modernim centrima za obuku i različitim vojnim ustanovama, uz pružanje šansi za rad u međunarodnom okruženju, navode iz MO.
Važno je, kako kažu, istaći da nakon sticanja nezavisnosti Vojska Crne Gore nije imala nijednu ženu oficira u Vojsci. Danas VCG ima osam žena oficira i devet kadetkinja koje su na školovanju u inostranstvu, od čega jedna na prestižnoj vojnoj akademiji Vest Point u SAD.

Rame uz rame sa NATO vojnicima

Odlukom Skupštine 2009. godine Vojska Crne Gore započela je proces učešća u međunarodnim misijama i operacijama.

Do danas je u misijama učestvovalo 364 pripadnika VCG, odnosno preko 18 odsto ukupnog brojnog stanja, što je od neprocjenjivog značaja za povećanje sposobnosti i profesionalnog angažovanja VCG i pružanju doprinosa međunarodnom miru i stabilnosti ocjenjuju iz MO. Imajući u vidu međunarodni terorizam, sajber opasnosti, klimatske promjene, prirodne katastrofe, migracije, međunarodni organizovani kriminal, iz Ministarstva odbrane ističu da je osposobljavanje vojnog profesionalca znatno šire nego što je nekad bilo.

Vojnik Vojske Crne Gore danas treba da govori engleski jezik, da posjeduje modernu opremu i naoružanje, pohađa brojne specijalističke kurseve i učestvuje u međunarodnim misijama i operacijama ocjenjuju iz MO i dodaju da je učešće u misijama najviše doprinijelo unapređenju sposobnosti Vojske i učinilo da crnogorski vojnik može stati rame uz rame sa vojnikom bilo koje zemlje članice NATO. Ističu da vojnici VCG danas zajedno sa kolegama iz zemalja NATO u Avganistanu, UN u Liberiji i EU u Somaliji i Maliju, doprinose stabilizovanju i bezbjednosti tih država i šireg regiona.