Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рујовић: Част нам је што смо завршили ИСАФ мисију и започели Одлучну подршку - ПОБЈЕДА, 05. јануар 2015. године

Рујовић: Част нам је што смо завршили ИСАФ мисију и започели Одлучну подршку - ПОБЈЕДА, 05. јануар 2015. године
Датум објаве: 12.01.2015 14:26 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


КАБУЛ Командант десетог контингента Војске Црне Горе мајор Неџад Рујовић, који се налази у Авганистану, каже за Побједу да су имали привилегију и част да окончају успјешно учешће у мисији ИСАФ и 1. јануара започну мандат мисије „Одлучна подршка". У претходна три мјесеца билоје пуно изазова, али без инцидентних ситуација.

Рујовић за наш лист говори о пријетњама у Авганистану, задацима црногорских војника, сарадњи са колегама, локалним становништвом...

Напори су били очекивани и очигледни, њихово превазилажење захтијевало је високу психофизичку оспособљеност сваког појединца и изграђен колектив.

У таквом амбијенту и успостављеном поретку ангажовањ а ниј е било мј еста за импровизације. Ефикасност и квалитет извршавања задатака, показана стаменост и спремност састава да одговори на све изазо ве ангажовања су мјерљиви показатељи оспособљености војника и гарант привржености остваривању циљева мисије каже Рујовић.

Напади

Наш саговорник истиче да је било пуно изазова, како за Владу Авганистана тако и за међународне снаге у зони операција.

- Побуњеничке фракције, усљеђ недостатка оперативних способности за извођење операција широког спектра, у покушају да одговоре на напоре авганистанске владе да оствари институционалну контролу на читавој територији земље, своје активности су базирале на асиметричним пријетњама. Напади су тежишно усмјерени према капацитетима АНСФ (Авганистанске националне снаге безбједности) и локалном становништву у циљу креирања опште несигурности и страхакаже командант десетог контингента. Он истиче да су ризици и пријетње по војнике ђетектовани и симулирани још у току процеса обуке.

Рујовић додаје да у досадашњем периоду није било инцидентних ситуација и непријатељских активности усмјерених према десетом контингенту ВЦГ.

Војници тог пјешадијског састава ангажовани су на пословима обезбјеђења база у којима бораве и задацима заштите тимова за обуку, савјетовање и пружање помоћи АНСФ.

Штабни официри обављају послове који су прописани за формацијска мјеста на која су постављени у мисији ИСАФ, у оквиру Регионалне команде Сјевер наводи мајор Рујовић.

Заштита тимова за обуку, савјетовање и пружање помоћи АНСФ у кампу Схахеен је, како истиче, приоритетни задатак пјешадијског састава.

Задатак је изузетно комплексан, изискује великопсихофизичко напрезање, константну обазривост и спремност за реакцију у циљу превентивне заштите инструктора од могућих унутрашњих пријетњи и напада -каже Рујовић. Додаје да пун допринос остварењу мисије дају и официри који су распоређени на штабним позицијама у Регионалној команди Сјевер.

Један тим

Рујовић истиче да је сарадња са војницима из других земаља на високом нивоу уз међусобно уважавање.

Овдје су сви чланови једног колектива, сви дјелују као један тим. Размјена искустава у току извршавања задатака и дружење у слободном времену са колегама из других земаља значајно доприноси успостављању међусобног разумијевања, повјерења, колегијалности и пријатељства, што је важан бенефит у мултинационалном окружењу оцјењује командант контингента. Црногорски војници у бази Мармал у слободно вријеме користе капацитете за рекреацију и физичко вјежбање. Учествују у спортским такмичењима на којима постижу завидне резултате, а у све у циљу одржавања физичке спремности и развијања позитивног такмичарског духа наводи Рујовић. Он додаје да имају и културно-забавне активности и да се у ресторанима и клубовима друже са војницима других контингената.

Мајор Рујовић каже да искуство стечено у мисији значајно унапређује функционалну способност појединца за обављање дужности у саставима ВЦГ. Учешћем у мисији недвосмислено исказујете професионалну посвећеност извршавању задатака и достојно репрезентујете част и углед припадника Војске. Таква посвећеност коренспондира са стратешким опредјељењима Војске и државе, интегративним процесима, развијању партнерства и сарадње, одржавању интероперабилности и дефинише профил, природу, карактер и улогу црногорског војника сматра командант десетог контингента Рујовић.

Недостатак породичне празничне атмосфере

Командант контингента каже да је недостатак осјећаја породичне празничне атмосфере и хармоније наглашенији у току празника.

Међутим, свјесни своје улоге и важности задатка, психолошки стабилни, високо мотивисани, припадници контингента снагу за превазилажење недостатка породичне атмосфере црпе из успостављене кохезије колектива, изузетно добрих међуљудских односа и чињенице да им је путем интернета обезбијеђена могућност сталне комуникације са породицама наводи Рујовић. Он истиче да је подршка породице битан предуслов за успјешно обављање задатка.

Локално становништво поштује црногорске војнике


Мајор Рујовић истиче да је локална популација у том дијелу Авганистана препознала вриједности црногорског војника.

Авганистански народ зна да цијени исказано поштовање и искрено понуђену помоћ. Црногорски војник је увијек радо виђен и прихваћен међу локалним становништвом. Однос према нашим војницима је добронамјеран и пријатељски наводи наш саговорник. Језичка баријера у комуникацији превазиђена је, како каже, правилним поступањем и поштовањем њихових потреба и вјеровања.