Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Официр Црне Горе у загрљају Африке, Портал РТЦГ

Официр Црне Горе у загрљају Африке, Портал РТЦГ
Датум објаве: 13.03.2017 10:17 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Под пуном ратном опремом, упркос негостољубивој клими и суровом терену, капетан Војске Црне Горе Иван Ћорац свакодневно је пола године обучавао војнике Малија како би се успјешно супроставили безбједносним изазовима у својој земљи. За Портал РТЦГ објаснио је мотиве за одлазак, како су изгледале припреме, задаци и сарадња с колегама из осталих земаља, учесницима мисије Европске уније „ЕУТМ Мали“ .
мод
Са колегама из Србије и Њемачке (фото: МОД/ртцг.ме)


„Одлазак у Мали био ми је привлачнији него, на примјер, у Авганистан. Упознавање Африке, егзотичних култура и рад у новом окружењу су ме мотивисали“, рекао је Ћорац.
Ипак, да би могао да представља нашу земљу у тој мисији Европске уније морао је да заврши посебну обуку и курсеве, међу којима и онај за мировне посматраче у Сарајеву.
„Ту је и увјежбавање управљања теренским возилима, гађања, опремање и слично. Наравно, незаобилазна је и вакцинација, која штити од болести карактеристичних за подручје мисије", истакао је капетан Војске Црне Горе.


мод
"На ногама" од зоре (фото: МОД/ртцг.ме)

На задацима од свитања до сумрака

Ћорац је за Портал РТЦГ казао да је сусрет са афричким континентом био, на неки начин, шокантан.
"Услови живота у којима живе људи у Малију су лоши, веома су сиромашни. Уколико сте први пут у пријестоници те земље, Бамаку, то вам се не чини тако - модерне зграде, широки булевари, све је ту. Али, ако само одете улицу даље видјећете сиротињске четврти и огромну разлику у богатству", нагласио је он.

мод
Ћорац је подучавао колеге из војске Малија (фото: МОД/ртцг.ме)

Осим економских, Мали има и бројне безбједносне проблеме. Прије пет година исламистичке групе су преузеле сјевер државе, а била је потребна интервенција француске армије и других савезника да би се, уз жестоке борбе, повратила изгубљена територија.
Данас Европска унија кроз мисију "ЕУТМ Мали" спроводи програм обуке војника те земље, како би могли сами да чувају безбједност грађана.
Задатак Ћорца, као логистичког официра у мобилним тренинг тимовима, био је да обезбиједи средства за обуку и подучава колеге из малијске војске. 

мод
Међународни инструктори дају максимум како би пренијели знање (фото: ЕУТМ Мали/Флицкр)

"На задатке се креће рано. Од пола осам до 12 сати спроводи се главни дио обуке и тада је најинтензивнији рад на терену. Затим се паузира до пола три, како би људи јели и избјегли велике врућине, а онда се наставља са тренинзима све до вечерњих сати. Активности се изводе под пуном ратном опремом, тако да је веома напорно, имате осјећај да радите 15 сати без престанка", истакао је капетан Војске Црне Горе.
Иако је званични језик мисије енглески, војници Малија га ријетко говоре, јер је се службено у тој земљи користи француски. Употреба преводиоца, чије знање понекада и није на потребном нивоу, додатно је компликовала ситуацију.
"На крају се проблеми превазиђу, и ми `ухватимо` понеку фразу на француском", поручио је кроз смијех Ћорац.

мод
Уз сарадњу превазиђу све проблеме (фото: МОД/ртцг.ме)

Ни подгоричка љета не припремају за Африку

Ситуацију не олакшавају ни врућине, које тешко подносе чак и они навикнути на љета у Црној Гори.
"Влажност ваздуха је још већа него, на примјер, у Подгорици. Ту је и сушни период, када она пада на мање од 10 одсто. Иако сам мислио да ће тај период године бити подношљивији, тада се јављају мањи проблеми са дисајним органима, а нијесу ријетке ни благе инфекције", казао је Ћорац.
Упркос таквом окружењу, инструкторски тимови увијек дају максимум, како би пренијели што више знања.


мод
Ћорац са колегама (фото: МОД/ртцг.ме)

"Тимови су мултинационални, али је сарадња одлична. Она је и срж успјешно обављеног задатка. Трудили смо се да обучимо војнике из Малија што више, а многи од њих заиста желе да науче. Можда не иде тако брзо као код нас, али усвајају знања и напредују", рекао је Ћорац.
Капетан Војске Црне Горе објаснио је да се на храну у мисији било лако навићи, јер су војни ресторан водили французи, који су углавном спремали јела из те земље.

мод
Италијански инструктор током обуке (фото: ЕУТМ Мали/Флицкр)

Без проблема, али увијек на опрезу

Иако је безбједносна ситуација у јужном дијелу земље, у ком се налази мисија Европске уније, знатно мирнија него на сјеверу, гдје побуњеници и даље воде герилску борбу против владиних и међународних снага, инструктори су увијек на опрезу.

мод
Отишао бих у нову мисију" (фото: МОД/ртцг.ме)

"Било је сумњвих активности, али никада озбиљног безбједносног проблема док сам боравио у мисији. Ипак, морате увијек да будете пажљиви. У регионима на сјеверу, гдје су стационирани француски војници и посматрачи УН-а, напади се дешавају малтене сваке седмице", објаснио је капетан Војске Црне Горе.
Он је поручио да је Бамаку безбједан за странце, прије свега јер војска и полиција увијек патролирају улицама.


Непоновљиво искуство

Ћорац је за Портал РТЦГ нагласио да би поново отишао у неку мировну мисију уколико му се укаже прилика.
"То је одлично искуство, нешто што би војник заиста морао да прође. Знања која се стекну у мисији су јако важна. Дефинитивно бих отишао у нову мисију, можда не у Мали, већ бих желио да видим нешто другачије", казао је он.