Manja slova Veća slova RSSISAF/Resolute Support


U okviru ISAF misije u Avganistanu Vojska Crne Gore je angažovala 10 kontingenata u periodu od februara 2010. godine do 31. decembra 2014, kada je okončan mandat ISAF misije.

Struktura, zadaci i brojno stanje crnogorskog kontingenta u ISAF misiji su se mijenjali tokom trajanja misije. Svaki kontingent je u svom sastavu imao štabne oficire i podoficire, koji su angažovani na različitim dužnostima u Štabu Regionalne komande Sjever, kao i pješadijsku jedinicu koja je bila angažovana na zaštiti snaga u savezničkim bazama na sjeveru Avganistana. Osim toga, tokom određenog perioda crnogorski kontingent je imao medicinske timove, pridodate pješadijskoj jedinici, kao i instruktore koji su bili angažovani u sklopu vojno-policijske škole u Kabulu.

U periodu od februara 2010. do marta 2013. crnogorski kontingent bio je angažovan na zadacima obezbjeđenja baze Panonia u Pol-e Komriju, pokrajina Baghlan, zajedno sa Oružanim snagama Republike Mađarske, u sklopu Provincijskog rekonstrukcijskog tima. Taj zadatak je podrazumijevao stacionarno obezbjeđenje baze, s obzirom na to da su nacionalna ograničenja u to vrijeme podrazumijevala samo zadatke unutar baze. Tokom 2012. godine i dvojica pripadnika Uprave policije Crne Gore bili su angažovani u sastavu policijskih savjetničkih timova sa zadatkom obuke Avganistanske policije.

Razvojem sposobnosti Vojske i sticanjem iskustava, kroz učešće u misijama, u martu 2013. godine odlučeno je da se redukuju nacionalna ograničenja (CAVEATS) i preuzme zahtjevniji zadatak u ISAF. Ta odluka je donesena nakon što je mađarski Provincijski rekonstrukcijski tim uspješno završio svoju misiju i baza Panonia u Pol-e Komriju je predata Avganistanskim nacionalnim snagama bezbjednosti.

Od marta 2013. godine do 31. decembra 2014. godine pripadnici Vojske Crne Gore su bili angažovani na zaštiti koalicionih snaga u bazi Marmal, najvećoj savezničkoj bazi na sjeveru Avganistana, a zadatak je bio vrlo zahtjevan i uključivao je realizaciju dnevnih i noćnih patrola izvan baze.

Važno je istaći regionalni projekat, koji se odnosi na zajedničko učešće zemalja regiona u ISAF misiji. To je projekat Vojno-policijske škole u Kabulu (SEP2011-MAR2013), zadatak školovanja i obuke vojne policije Avganistanske Nacionalne Armije u kojem su učestvovali Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska, Republika Makedonija i Republika Slovenija, uz podršku Sjedinjenih Amerićkih Država. To je bila inicijativa od velikog značaja, koja je doprinijela razvoju odbrambene saradnje u regionu, a često je, u međunarodnim krugovima, navođena i kao dobar primjer dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

VCG nastavlja učešće i u okviru nove misije - “Resolute Support”. Kontingent se sastoji od pješadijske jedinice angažovane na zadacima zaštite savezničkih timova za obuku i savjetovanje ANSF, te štabnih oficira i podoficira angažovanih na različitim štabnim dužnostima u okviru Komande za obuku i savjetovanje - Sjever. I u okviru RS misije zemlje članice A-5 imaju zajednički projekat u kojem učestvuje i VCG, a riječ je o Situacionom operativnom centru (SAROC) u Komandi za obuku i savjetovanje – Sjever.

Od 15. marta 2016. godine Komanda za savjetovanje, obuku i pomoć – Sjever upućuje savjetničke timove u oblast Kunduza kojima će pripadnici crnogorskog kontingenta, koji su u sastavu hrvatske čete za zaštitu snaga, pružati zaštitu u toku izvršenja zadatka.

Trenutno je u “Resolute Support” misiji angažovan VII kontingent VCG, u čijem sastavu je angažovano 18 pripadnika VCG.

Šesnaest kontingenata Vojske Crne Gore uspješno je angažovano u ISAF/RS misiji (9 ISAF i 7 RS), brojeći ukupno 418 pripadnika ili 21,44 % ukupnog brojnog stanja Vojske (tabela 1).

mod