Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
ИСАФ/Ресолуте Суппорт


У оквиру ИСАФ мисије у Авганистану Војска Црне Горе је ангажовала 10 контингената у периоду од фебруара 2010. године до 31. децембра 2014, када је окончан мандат ИСАФ мисије.

Структура, задаци и бројно стање црногорског контингента у ИСАФ мисији су се мијењали током трајања мисије. Сваки контингент је у свом саставу имао штабне официре и подофицире, који су ангажовани на различитим дужностима у Штабу Регионалне команде Сјевер, као и пјешадијску јединицу која је била ангажована на заштити снага у савезничким базама на сјеверу Авганистана. Осим тога, током одређеног периода црногорски контингент је имао медицинске тимове, придодате пјешадијској јединици, као и инструкторе који су били ангажовани у склопу војно-полицијске школе у Кабулу.

У периоду од фебруара 2010. до марта 2013. црногорски контингент био је ангажован на задацима обезбјеђења базе Панониа у Пол-е Комрију, покрајина Багхлан, заједно са Оружаним снагама Републике Мађарске, у склопу Провинцијског реконструкцијског тима. Тај задатак је подразумијевао стационарно обезбјеђење базе, с обзиром на то да су национална ограничења у то вријеме подразумијевала само задатке унутар базе. Током 2012. године и двојица припадника Управе полиције Црне Горе били су ангажовани у саставу полицијских савјетничких тимова са задатком обуке Авганистанске полиције.

Развојем способности Војске и стицањем искустава, кроз учешће у мисијама, у марту 2013. године одлучено је да се редукују национална ограничења (ЦАВЕАТС) и преузме захтјевнији задатак у ИСАФ. Та одлука је донесена након што је мађарски Провинцијски реконструкцијски тим успјешно завршио своју мисију и база Панониа у Пол-е Комрију је предата Авганистанским националним снагама безбједности.

Од марта 2013. године до 31. децембра 2014. године припадници Војске Црне Горе су били ангажовани на заштити коалиционих снага у бази Мармал, највећој савезничкој бази на сјеверу Авганистана, а задатак је био врло захтјеван и укључивао је реализацију дневних и ноћних патрола изван базе.

Важно је истаћи регионални пројекат, који се односи на заједничко учешће земаља региона у ИСАФ мисији. То је пројекат Војно-полицијске школе у Кабулу (СЕП2011-МАР2013), задатак школовања и обуке војне полиције Авганистанске Националне Армије у којем су учествовали Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Република Хрватска, Република Македонија и Република Словенија, уз подршку Сједињених Америћких Држава. То је била иницијатива од великог значаја, која је допринијела развоју одбрамбене сарадње у региону, а често је, у међународним круговима, навођена и као добар примјер добросусједских односа и регионалне сарадње.

ВЦГ наставља учешће и у оквиру нове мисије - “Ресолуте Суппорт”. Контингент се састоји од пјешадијске јединице ангажоване на задацима заштите савезничких тимова за обуку и савјетовање АНСФ, те штабних официра и подофицира ангажованих на различитим штабним дужностима у оквиру Команде за обуку и савјетовање - Сјевер. И у оквиру РС мисије земље чланице А-5 имају заједнички пројекат у којем учествује и ВЦГ, а ријеч је о Ситуационом оперативном центру (САРОЦ) у Команди за обуку и савјетовање – Сјевер.

Од 15. марта 2016. године Команда за савјетовање, обуку и помоћ – Сјевер упућује савјетничке тимове у област Кундуза којима ће припадници црногорског контингента, који су у саставу хрватске чете за заштиту снага, пружати заштиту у току извршења задатка.

Тренутно је у “Ресолуте Суппорт” мисији ангажован ВИИ контингент ВЦГ, у чијем саставу је ангажовано 18 припадника ВЦГ.

Шеснаест контингената Војске Црне Горе успјешно је ангажовано у ИСАФ/РС мисији (9 ИСАФ и 7 РС), бројећи укупно 418 припадника или 21,44 % укупног бројног стања Војске (табела 1).

мод