Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
Учешће црногорских војника у међународним мисијама и операцијама засновано је на принципу добровољности, а спроводи се у складу са Законом о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника цивилне заштите, Управе полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Осим тога, за сваку појединачну мисију или операцију Скупштина Црне Горе доноси посебну одлуку о ангажовању.

ВЦГ
тренутно има ангажоване припаднике у четири међународне мисије/операције: ''Ресолуте Суппорт'' у Авганистану , ЕУ НАВФОР АТАЛАНТА у водама Аденског залива код обале Сомалије, ЕУТМ у Малију и МИНУРСО у Западној Сахари.

Учешће у међународним мисијама за припаднике ВЦГ, прије свега, представља професионални изазов, обуку и едукацију, као и размјену искустава са колегама из међународног окружења.

За ВЦГ учешће у мисијама представља могућност за развој интероперабилности и способности, стицање нових искустава и научених лекција, које се касније примјењују у обуци јединица. У ВЦГ имамо 24,05% припадника (табела) који су били ангажовани у некој од мисија, што је умногоме допринијело да процес достизања интероперабилност и развоја способности буде бржи и ефикаснији.

За Црну Гору учешће у мисијама представља кредибилитет у међународној заједници, јер кроз активно учешће и допринос, показује одговорност и свијест о потреби безбједности и сигурности у свијету.

Учешће ВЦГ у мисијама је и традиција која је започета крајем 19. вијека када су први црногорски војници упућени на Крит.

мод