Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представљен пројекат „Јачање интегритета у јавној управи са нагласком на сектор безбједности и одбране“

Представљен пројекат „Јачање интегритета у јавној управи са нагласком на сектор безбједности и одбране“
Датум објаве: 10.12.2014 16:20 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Пројекат „Јачање интегритета у јавној управи са нагласком на сектор безбједности и одбране“, који спроводи Центар за јачање интегритета при Министарству одбране Норвешке, у сарадњи са Министарством одбране Црне Горе и Министарством унутрашњих послова, представљен је данас у хотелу „Подгорица“.

Основни циљ Пројекта је допринос стварању бољег јавног оквира интегритета кроз смањење законских и институционалних ризика од корупције у секторима одбране и безбједности.

Државни секретар у Министарству одбране Бојан Шаркић изразио увјерење да ће  реализација активности овог пројекта директно утицати на испуњење обавеза дефинисаних интеграционим процесима.“Вјерујемо да ће се овим пројектом обезбиједити директна подршка испуњењу обавеза које произилазе из процеса приступаја НАТО савезу као и подршка реализацији црногорског акционог плана за  поглавља 23 (Правосуђе и темељна права) и 24. (Правда, слобода и безбједност) у преговорима са Европском унијом.“

Том приликом, Шаркић је подсјетио на недавно усвајање и објављивање Плана интегритета Министарства одбране и Војске Црне Горе за период 2014.-2016.године, истичући да је тај документ израђен уз уважавање препорука из Извјештаја норвешке Агенције за јавну управу и е-владу, као и Извјештаја тима НАТО Програма за Југоисточну Европу- Изградња интегритета у сектору одбране и безбједности.

Министартво унутрашњих послова је у фебруару 2014. усвојило План интегритета, што је први корак у јачању интегритета службеника полиције. Генерални директор Директората за безбједносно заштитне послове и надзор МУП-а Милош Вукчевић, казао је да је спровођење овог документа посебно важно јер би се нарушавањем полицијског интегритета довело у питање њихова основна улога да очувају и унаприједе безбједност грађана Црне Горе.

“На реализацији тог циља МУП предано ради и предузима низ превентивних, али и репресивних активности. Сврха Плана интегритета је успостављање механизама који ће обезбиједити ефикасно функционисање Министарства кроз јачање одговорности, поједностављење процедура, повећање транспарентости код доношења одлука, контролисање дискреционих овлашћења и поштовање етичких вриједности”, објаснио је Вукчевић.

Директор Центра за интегритет у безбједносном сектору(ЦИДС) Бард Бредруп Кнудсен представио је рад Центра на чијем је челу, док је представник Министарства одбране Норвешке Мортен Рингхеим изразио увјерење да ће сарадња Црне Горе и Норвешке на овом пројекту бити успјешна као и у претходном периоду.

Представница Програма за јачање интегритета при НАТО Надиа Миланова похвалила је контитуиранирано интрересовање министарства одбране и министарства унутрашњих послова за афирмисање и примјену концепта јачања интегритета и казала да је Пројекат осмишљен да помогне Црној Гори у промовисању добре праксе понашања у  јавној управи.

Пројекат „Јачање интегритета у јавној управи са нагласком на сектор безбједности и одбране“  је конципиран као трогодишња иницијатива, а реализоваће се уз финансијску подршку Краљевине Норвешке.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

МИНИСТАРСТВО УНУТРАЧЊИХ ПОСЛОВА