Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

НАТО Буилдинг Интегритy Дисциплинарна Конференција 2015

НАТО Буилдинг Интегритy Дисциплинарна Конференција 2015
Датум објаве: 15.06.2015 15:18 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У организацији Центра за интегритет у сектору одбране (ЦИДС), са сједиштем у Ослу, К.Норвешка, 09. и 10. јуна 2015. године одржана је дводневна НАТО Буилдинг Интегритy Дисциплинарна Конференција.

Тема конференције је била анализа идентификованих потреба и предложених рјешења у области изградње интегритета, указивање на уочене недостатке и имплементација НАТО БИ Програма едукације и обука.

Учесници конференције упознати су са новим БИ инструменти за развој и спровођење Плана интегритета у сектору одбране. У даљем раду организоване су три радне групе које су анализирале питања процјене и мапирања ризика корупције на политичком нивоу, израде Плана обуке на стратегијском и тактичком нивоу као и питање успостављања организационих аспеката успјешене стратегије интегритета. У том смислу дефинисани су кључни стандарди које је потребно имплементирати у борби против корупције као што су : реално и јасно дефинисана мисија и функције организације, јасна подјела одговорности (политичка, војна и административна), војни и цивилни професионализам као и успостављање принципа транспарентности ,одговорности и надлежности.

Закључак свих учесника јесте да је постигнут висок степен успјешности  и квалитета Конференције и  указано је на значај едукације кадра, посебно имајући у виду недостатак искуства у изради и имплементацији Плана интегритета као и значај овог документа у превенцији корупције и других облика неправилности.

Конференција о изградњи интегритета окупила је на отварању, око 130 учесника, док је у радном дијелу конференције присуствовало више од 60 учесника из 19 НАТО и партнерских земаља, представника НАТО међународног особља, ДЦАФ (Центар за демократску контролу оружаних снага,Женева), ДРМИ ( Институт за управљање одбрамбеним ресурсима, Монтереј, САД) и Транспаренцy Интернатионал-а.

Представници  Министарства одбране и Генералштаба Војске Црне Горе били су Јелена Ичевић, савјетник у  Директорату за људске ресурсе и мајор мр Владан Мартић.