Manja slova Veća slova RSS
>

U Ministarstvu odbrane održana Inicijalna integraciona konferencija

U Ministarstvu odbrane održana Inicijalna integraciona konferencija
Datum objave: 09.03.2016 18:25 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Ministarstvu odbrane održana Inicijalna integraciona konferencija, u čijem su radu učestvovali predstavnici radnih grupa NATO i Ministarstva odbrane za pristupanje i integraciju odbrambenog sistema u NATO.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, admiral Dragan Samardžić,ocijenio je da je Konferencija prvi važan korak u procesu integracije odbrambenog sistema Crne Gore u NATO. On je zahvalio svim predstavnicima komandne strukture NATO na dosadašnjoj podršci procesu reformi odbrambenog sistema i istakao spremnost da se nastavi sa reformskim aktivnostima do pune vojne integracije u NATO.

Predsjedavajući NATO radne grupe, pukovnik Roberto Esposito iz NATO strategijske Komande za transformaciju (ACT), istakao je spremnost Alijanse da u procesu pristupanja i integracije pruži svu neophodnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Predsjedavajući radne grupe Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić istakao je da će integracija biti zahtjevan proces pun izazova, ali da će donijeti novi kvalitet i benefite u nastavku reformi, kao i nova rješenja u odbrambenom sistemu Crne Gore.

Na Konferenciji su usaglašavani Nacrt plana integracije odbrambenog sistema Crne Gore u NATO, kao i mehanizmi podrške NATO-a tom procesu. Plan integracije ima za cilj usklađivanje odbrambenog sistema Crne Gore do nivoa potpune interoperabilnosti sa NATO. Takođe, usaglašeni su naredni koraci i zajedničke aktivnosti u procesu integracije.