Manja slova Veća slova RSS
>

Sastanak političkih direktora ministarstava odbrane zemalja A5: Značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana

Sastanak političkih direktora ministarstava odbrane zemalja A5: Značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana
Datum objave: 25.10.2018 14:24 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Na današnjem sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje A5, održanom u Podgorici, potvrđen je značaj evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana i naglašena važnost jačanja regionalne saradnje u suočavanju sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima.


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane mr Ivica Ivanović istakao je da Povelja predstavlja značajan okvir za promovisanje dobrosusjedske saradnje i međusobnog povjerenja. On je naglasio da je jačanje regionalne saradnje uslov ekonomskog prosperiteta, kao i garancija dugoročnog mira i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Uz zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom realizacije planiranih aktivnosti u okviru crnogorskog predsjedavanja A5 Inicijativom, Ivanović je kazao da je ovo regionalno partnerstvo sjajna prilika za unapređenje zajedničkih odbrambenih sposobnosti, imajući u vidu aktuelne bezbjednosne izazove. On je podsjetio i da Crna Gora kao članica, snažno promoviše politiku otvorenih vrata NATO. 

Najbolja potvrda uspješnog regionalnog doprinosa kolektivnom sistemu bezbjednosti upravo je zajedničko učešće u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, zaključio je Ivanović. On je dodao i da će Crna Gora nastaviti da unapređuje nivo interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na povećano učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, što je mjerljiv doprinos posvećenosti sistemu kolektivne bezbjednosti. 

Sastanak je bio prilika i da se definišu teme i agenda predstojećeg Sastanka ministara odbrane A5, kojem će Crna Gora biti domaćin tokom novembra. 

Ivanović je izrazio posebnu zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci SAD, kao glavnom strateškom partneru, koji daje podstrijek realizaciji zajedničkih ciljeva u okviru Povelje, ohrabrujući proces političke i ekonomske tranzicije regiona, i promovišući značaj stabilnog Zapadnog Balkana.
Pored zemalja članica A5 inicijative, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i SAD, sastanku su prisustvovali i predstavnici zemalja posmatrača - Kosova, Srbije i Slovenije.

mod