Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Изградња интегритета кључна у сузбијању корупције: Курс за представнике МОД, МВП и АНБ

Изградња интегритета кључна у сузбијању корупције: Курс за представнике МОД, МВП и АНБ
Датум објаве: 26.10.2018 13:28 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министарство одбране и Британска амбасада организатори су Курса о изградњи интегритета који је био намијењен представницима министарстава одбране и вањских послова, као и Агенције за националну безбједност и спрјечавање корупције. Циљ обуке је разумијевање феномена корупције, препознавање ризика, посебно у области финансија, набавки и људских ресурса, као и у међународним операцијама.

Предавачи су били са Одбрамбене академије Уједињеног Краљевства,

Обраћајући се полазницима, британска амбасадорка Алисон Кемп је истакла да се курс спроводи примарно унутар оквира НАТО програма за изградњу интегритета, а да је такав и сличне курсеве до сада похађало око 1.600 полазника из више од 70 земаља. „Кроз рад Министарства одбране и Војске Црне Горе током процеса придруживања НАТО, показали сте лидерске способности у процесу спровођења реформи у области борбе против корупције. Те способности су и даље од значаја за Црну Гору, која је данас НАТО савезница на путу ка европским интеграцијама“, истакла је она.


мод

Након што је постала чланица НАТО, Црна Гора је прихватила и све обавезе које проистичу из НАТО Политике јачања интегритета (НАТО БИ Полицy), усвојеној на Самиту у Варшави 2016. године. Изградња и јачање интегритета препознати су у Алијанси као темељи превенције сузбијања корупције и гарант сигурнијег и стабилнијег вођења операција.

Министарство одбране Црне Горе је чврсто опредијељено да настави са даљим јачањем интегритета и да стечена знања и искуства размјењује са савезницима и партнерима. Ово су полазне основе новог циклуса јачања интегритета. У том контексту, 1. октобра 2018. године усвојен је нови План интегритета у Министарству одбране и Војсци Црне Горе за период 2018-2010. године, као и Акциони план за његово спровођење.

мод