Manja slova Veća slova RSS
>

Izgradnja integriteta ključna u suzbijanju korupcije: Kurs za predstavnike MOD, MVP i ANB

Izgradnja integriteta ključna u suzbijanju korupcije: Kurs za predstavnike MOD, MVP i ANB
Datum objave: 26.10.2018 13:28 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo odbrane i Britanska ambasada organizatori su Kursa o izgradnji integriteta koji je bio namijenjen predstavnicima ministarstava odbrane i vanjskih poslova, kao i Agencije za nacionalnu bezbjednost i sprječavanje korupcije. Cilj obuke je razumijevanje fenomena korupcije, prepoznavanje rizika, posebno u oblasti finansija, nabavki i ljudskih resursa, kao i u međunarodnim operacijama.

Predavači su bili sa Odbrambene akademije Ujedinjenog Kraljevstva,

Obraćajući se polaznicima, britanska ambasadorka Alison Kemp je istakla da se kurs sprovodi primarno unutar okvira NATO programa za izgradnju integriteta, a da je takav i slične kurseve do sada pohađalo oko 1.600 polaznika iz više od 70 zemalja. „Kroz rad Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore tokom procesa pridruživanja NATO, pokazali ste liderske sposobnosti u procesu sprovođenja reformi u oblasti borbe protiv korupcije. Te sposobnosti su i dalje od značaja za Crnu Goru, koja je danas NATO saveznica na putu ka evropskim integracijama“, istakla je ona.


mod

Nakon što je postala članica NATO, Crna Gora je prihvatila i sve obaveze koje proističu iz NATO Politike jačanja integriteta (NATO BI Policy), usvojenoj na Samitu u Varšavi 2016. godine. Izgradnja i jačanje integriteta prepoznati su u Alijansi kao temelji prevencije suzbijanja korupcije i garant sigurnijeg i stabilnijeg vođenja operacija.

Ministarstvo odbrane Crne Gore je čvrsto opredijeljeno da nastavi sa daljim jačanjem integriteta i da stečena znanja i iskustva razmjenjuje sa saveznicima i partnerima. Ovo su polazne osnove novog ciklusa jačanja integriteta. U tom kontekstu, 1. oktobra 2018. godine usvojen je novi Plan integriteta u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore za period 2018-2010. godine, kao i Akcioni plan za njegovo sprovođenje.

mod