Manja slova Veća slova RSS
>

BEČ: Bošković - Integracijom zemalja Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture može se obezbijediti dugotrajna stabilnost u regionu

BEČ: Bošković - Integracijom zemalja Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture može se obezbijediti dugotrajna stabilnost u regionu
Datum objave: 08.02.2017 13:30 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvovao je danas na Sastanku ministara odbrane i unutrašnjih poslova u okviru inicijative Odbrambena saradnja zemalja Srednje Evrope (CEDC+) i Salzburškog foruma. Sastanak je okupio ministre navedenih resora iz Austrije, Češke, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije i Kosova. 

Sastanak se održao sa ciljem sagledavanja savremenih bezbjednosnih izazova i analize aktuelne migrantske krize sa fokusom na region Zapadnog Balkana. To je bila i prilika da se predstavnici država članica CEDC inicijative i Salzburškog foruma sastanu sa kolegama iz Jugoistočne Evrope, kako bi inicirali izradu Akcionog plana sa usaglašenim mehanizmima koji bi bili aktivirani u slučaju novih talasa migracija i održivog zatvaranja imigracione rute na Zapadnom Balkanu, kao i definisanje zajedničkih mjera za suzbijanje ilegalne migracije. Takođe, u fokusu diskusije su bila pitanja mogućeg osnivanja Centara za primanje zahtjeva za azil u zemljama koje nijesu članice Evropske unije i repatrijacije ilegalnih migranata.

Tim povodom, ministar Bošković je istakao da talas migrantske krize koji je potresao Evropu nije pogodio Crnu Goru, ali da će Crna Gora pratiti politiku Evropske unije i prilagođavati svoje mehanizme datoj situaciji. Upoznao je prisutne sa nedavno donešenim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani Crne Gore, kojim se bliže definiše upotreba jedinica Vojske Crne Gore, kao podrške policiji, u zaštiti državne granice unutar nacionalne teritorije, u kriznim situacijama. 

Ministar je istakao da je Crna Gora spremna da, kao pouzdan partner šire međunarodne zajednice, stane rame uz rame sa evropskim partnerima, i u skladu sa svojim kapacitetima doprinese očuvanju mira i bezbjednosti, ne samo regiona, već i šire. Istakao je da je regionalna i međunarodna razmjena informacija i obavještajnih podataka od izuzetnog značaja za pružanje adekvatnog odgovora na izazov kakva je migrantska kriza.

„Crna Gora čvrsto vjeruje da se samo integracijom zemalja Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture može obezbijediti dugotrajna stabilnost u regionu“, istakao je Bošković u svom izlaganju, naglasivši da je „krucijalno zadržati jasnu evropsku perspektivu regiona, obzirom da je stabilnost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za stabilnost Evropske unije u cjelini”.


mod

Ministarstvo odbrane