Manja slova Veća slova RSS
>

Bilateralni razgovori sa delegacijom Ministarstva odbrane R. Italije

Bilateralni razgovori sa delegacijom Ministarstva odbrane R. Italije
Datum objave: 08.02.2017 15:40 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović sastao se delegacijom Ministarstva odbrane Republike Italije koja boravi u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore povodom održavanja redovnih Godišnjih bilateralnih konsultacija. Cilj posjete je analiza dosadašnje bilateralne saradnje i projekcija zajedničkih aktivnosti za narednu godinu.

Tom prilikom, džavni sekretar Filipović izrazio je zadovoljstvo ostvarenim kvalitetom odbrambene saradnje dvije zemlje, te naglasio značaj podrške koju R. Italija pruža Crnoj Gori u ostvarivanju spoljno-političkih prioriteta. Naročito je istakao podršku NATO integracionom procesu Crne Gore koji je rezultirao i snažnom podrškom italijanskog parlamenta kada je ratifikovan NATO protokol. Posebnu zahvalnost uputio je povodom podrške Ministarstva odbrane R. Italiije u oblasti obrazovanja kadeta i oficira Vojske Crne Gore na Vojnim akademijama u R. Italiji.

Državni sekretar je iskazao uvjerenje da ćemo nastaviti zajednički angažman u misiji Atalanta i iskazao otvorenost da i dalje upućujemo oficire Mornarice na italijanske brodove.

Šef delegacije Ministarstva odbane R. Italije, kapetan bojnog broda Mauro Gnuti pohvalio je uspjeh Crne Gore na njenom evroatlantskom putu, ističući da Italija vidi našu zemlju kao centar stabilnosti u regionu. Saopštio je da je to upravo razlog više da se buduća saradnja unaprijedi kroz članstvo Crne Gore u NATO.

U okviru radnog dijela sastanka usaglašen je Plan bilateralne saradnje za 2017. godinu, koji su potpisali načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, potpukovnik Velibor Bakrač i kapetan bojnog broda Mauro Gnuti.

mod