Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković-Fungo: Integracija u NATO najbolji garant stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Bošković-Fungo: Integracija u NATO najbolji garant stabilnosti na Zapadnom Balkanu
Datum objave: 10.02.2017 12:50 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, susreo se danas sa komandantom NATO Misije na Kosovu (KFOR), general majorom Đovaniem Fungom.

Ministar Bošković je poželio dobrodošlicu povodom prve posjete generala Fungoa Crnoj Gori. Osvrnuo se na početak saradnje sa KFOR-om 2007. godine, kada je potpisan Sporazum o tranzitnim aranžmanima za podršku mirovnim operacijama. „Ovim korakom, kao i svakim drugim koje smo napravili u periodu nakon toga, pokazali smo da sa ozbiljnošću pristupamo cjelokupnom procesu evroatlantskih integracija, što nas je i preporučilo da danas budemo na pragu punopravnog članstva u NATO“, kazao je Bošković.

Ministar Bošković je informisao generala Fungoa da će okvir za saradnju sa KFOR-om biti dodatno proširen nakon usvajanja izmijenjenog Zakona o odbrani, čime će Vojska Crne Gore, u saradnji sa Upravom policije, biti u mogućnosti da obavlja zadatke u pograničnom predjelu. Takođe, upoznao ga je i da je Crna Gora preuzela sve mjere po pitanju regulisanja rute u slučaju eventualne migrantske krize. Pohvalio je način na koji NATO snage sprovode svoju misiju na Kosovu i kazao da su upravo oni i dalje najveći garant stabilnosti na tom području.

General major Fungo, zahvalio se ministru Boškoviću na prijemu i uputio izraze zadovoljstva povodom veoma dinamičnog procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore u NATO. General je naveo da su upravo odgovoran pristup procesu reformi i modernizacije odbrambenog sektora, te pravovremeno ispunjavanje zadatih kriterijuma, preporučile Crnu Goru da uskoro postane članica sjevernoatlantske zajednice zemalja. Ocijenio je da je saradnja između Ministarstva odbrane i KFOR-a odlična i zahvalio se na podršci koju Ministarstvo i Vojska pružaju, posebno u dijelu realizacije tranzita preko teritorije Crne Gore. General je bezbjednosnu situaciju na Kosovu okarakterisao kao stabilnu, uz povremene izazove koji se u komunikaciji sa svim stranama uspješno rješavaju.

Ministar Bošković i general-major Fungo saglasili su se da je evroatlantski put koji je trasirala Crna Gora model koji bi trebalo da slijede i ostale zemlje Zapadnog Balkana, jer je to najbolji garant stabilnosti ovog područja.