Manja slova Veća slova RSS
>

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Makedonije u posjeti Ministarstvu odbrane

Delegacija Ministarstva odbrane Republike Makedonije u posjeti Ministarstvu odbrane
Datum objave: 15.02.2017 13:58 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović primio je danas delegaciju Ministarstva odbrane Republike Makedonije koja boravi u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore povodom održavanja redovnih Godišnjih bilateralnih konsultacija. Cilj posjete je analiza dosadašnje bilateralne saradnje i projekcija zajedničkih aktivnosti za narednu godinu.

Filipović je izrazio zadovoljstvo ostvarenim kvalitetom odbrambene saradnje dvije zemlje, te naglasio značaj njenog jačanja u ostvarenju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta. Posebnu zahvalnost uputio je na podršci Ministarstva odbrane Makedonije u oblasti obrazovanja kadeta Vojske Crne Gore na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

Šef makedonske delegacije, pukovnik Marjan Jačevski, je istakao da će Makedonija nastaviti snažnu saradnju i podršku Crnoj Gori u procesu evroatlantskih integracija. On je izrazio uvjerenost da buduća saradnja između dvije zemlje može biti samo unaprijeđena kroz članstvo Crne Gore u NATO. Pukovnik Jačevski je zahvalio na dobro organizovanim obukama za pilote helikoptera iz Makedonije i izrazio interesovanje da se ovaj vid saradnje nastavi i u narednoj godini.

U okviru radnog dijela sastanka, šefovi delegacija, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju, potpukovnik Velibor Bakrač i rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju, pukovnik Marjan Jačevski su potpisali Plan bilateralne saradnje za 2017. godinu. Odbrambena saradnja će se realizovati u oblasti obuke pilota Armije Republike Makedonije i Vojske Crne Gore u centrima za obuku pilota helikoptera u Podgorici i Skoplju, školovanja kadeta iz Crne Gore na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, vojno-obavještajne saradnje, razmjene iskustava na polju planiranja, razmjene i potrošnje budžetskih sredstava, kao i u oblasti odnosa s javnošću i informaciono-komunikacionih sistema.


mod
mod