Manja slova Veća slova RSS
>

NAC: Ministar Bošković istakao posvećenost Crne Gore u sprovođenju ključnih zadataka Alijanse

NAC: Ministar Bošković istakao posvećenost Crne Gore u sprovođenju ključnih zadataka Alijanse
Datum objave: 15.02.2017 18:50 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković je danas u Briselu, na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, ponovio posvećenost Crne Gore sprovođenju ključnih zadataka Alijanse u savremenom bezbjednosnom okruženju. On je istakao zadovoljstvo dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju NATO i izrazio očekivanje da će Crna Gora uskoro postati članica Alijanse. Bošković je naglasio da je Crna Gora svojom politikom potvrdila da je garant stabilnosti u okruženju i apostrofirao da će kao NATO članica nastaviti da unapređuje dobrosusjedske odnose i međusobno povjerenje na Zapadnom Balkanu.

Ministri odbrane NATO članica analizirali su savremene bezbjednosne okolnosti i način na koji Alijansa može adekvatno odgovoriti. Akcenat je bio na praćenju implementacije odluka sa Samita u Varšavi, kao i na jednakoj podjeli obaveza i odgovornosti među saveznicima. U tom kontekstu, potvrđeno je da je ne samo zaustavljen trend smanjenog ulaganja u odbranu, već i da je primjetan pozitivan rast kod većine zemalja članica.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktivnostima na planu dalje borbe protiv terorizma, kao i suočavanju sa ostalim prijetnjama koje utiču na bezbjednost transatlantske zajednice. Oni su izrazili saglasnost i da je potrebno preduzeti dalje mjere za jačanje sposobnosti za odgovor na hibridne izazove.

Ocijenjeno je da je neophodno nastaviti sa aktivnostima na planu projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, kako bi se preventivno djelovalo na potencijalne prijetnje i izazove. U tom kontekstu, potvrđena je odlučnost da se, kroz razne oblike saradnje, nastavi sa podrškom partnerskim zemljama u izgradnji kapaciteta. Prepoznati su i benefiti saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama, posebno Evropskom unijom.

Sastanak će trajati i sjutra.

mod

MINISTARSTVO ODBRANE