Manja slova Veća slova RSS
>

Brisel: Susreti ministra Boškovića sa Kamenosom i Pinoti

Brisel: Susreti ministra Boškovića sa Kamenosom i Pinoti
Datum objave: 16.02.2017 12:00 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković danas je u Briselu u odvojenim susretima razgovarao sa ministrima odbrane Republike Grčke i Republike Italije, Panosom Kamenosom (Panos Kammenos) i Robertom Pinoti (Roberta Pinotti). 

Bošković i Kamenos izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, kao i time da je Grčka, uz sve ostale balkanske zemlje - članice NATO, ratifikovala Protokol. Crnogorski ministar je naglasio značaj školovanja naših kadeta na vojnim akademijama u Atini, kao i razvijene saradnje naših mornarica i vazduhoplovstava. Kamenos je kazao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u finalnoj fazi evroatlantskih integracija, uz podsjećanje da je Grčka bila prva kontakt zemlja Crnoj Gori za NATO. 

Bošković se zahvalio italijanskoj ministarki odbrane na doprinosu koji Republika Italija, koja je takođe ratifikovala Protokol, pruža Crnoj Gori na njenom evroatlantskom putu. Pinoti je istakla da je Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i izrazila spremnost za dodatno unapređenje saradnje u narednom periodu. Bošković je naglasio kvalitet saradnje naših mornarica, kao i značajno iskustvo koje su pripadnici VCG stekli u operaciji EU ATALANTA, učešćem na italijanskim brodovima. 

Crnogorski ministar odbrane učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, koji se održava u Briselu.

Danas su ministri odbrane zemalja članica NATO nastavili diskusiju o implementaciji politike odvraćanja i odbrane. U tom kontekstu, razgovarano je o adaptaciji NATO komandne strukture kako bi Alijansa mogla adekvatno i pravovremeno da odgovori na izazove savremenog bezbjednosnog okruženja.

Održan je i sastanak NATO - Gruzija komisije na kome su ministri razmijenili mišljenja u vezi sa napretkom reformskog procesa u sistemu odbrane u Gruziji.

mod

Ministarstvo odbrane