Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici Ministarstva odbrane sastali se sa delegacijom američkog Senata

Predstavnici Ministarstva odbrane sastali se sa delegacijom američkog Senata
Datum objave: 22.02.2017 12:18 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović sastao se danas sa delegacijom američkog Senata koju je predvodio predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove, Nikolas Basiano (Nicholas Basciano).

 

 

 

Državni sekretar Filipović istakao je da je bilateralna saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država veoma sadržajna i kvalitetna. On je naglasio da je kontinuirana i sveobuhvatna podrška SAD, kao glavnog strateškog partnera, evidentna sa svih političkih adresa. Apostrofiravši značaj članstva Crne Gore u NATO, Filipović je informisao sagovornike da je Ministarstvo odbrane zadovoljno dinamikom ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore Alijansi, a imajući u vidu da su 24 zemlje članice to već učinile. On je izrazio uvjerenje da će u skorijem periodu i preostale zemlje ratifikovati Protokol, čime će se stvoriti uslovi da Crna Gora postane punopravna NATO članica.

U ime Direktorata za politiku odbrane, dr Ivan Mašulović informisao je sagovornike o aktuelnostima u okviru evroatlantskih integracija, istakavši da Ministarstvo odbrane posvećeno radi na povećanju standarda, konstanto ulažući u modernizaciju i edukaciju kadrova, kao i unapređivanje interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa partnerskim zemljama. On je upoznao sagovrnike sa aktuelnim finansijskim izdvajanjima u domenu odbrane, naglasivši da Ministarstvo odbrane predano radi na pripremama koje iziskuje posljednja faza evroatlantskih integracija. Takođe, dr Mašulović je upoznao sagovornike o uticaju ruskih nacionalista prilikom održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošle godine, što je potvrđeno od strane glavnog specijalnog tužioca, te dodatno informisao o pravovremenom reagovanju crnogorskog bezbjednosnog sistema u tom domenu.

U ime Vojske Crne Gore, zamjenik načelnika Generalštaba, brigadni general Rajko Pešić upoznao je američku delegaciju sa aktuelnim integracionim procesima u Vojsci, kao i budućim koracima u implementaciji Plana vojne integracije. Dodatno, on je upoznao sagovornike sa naučenim lekcijama iz dosadašnje saradnje u okviru Državnog partnerskog programa Crne Gore sa Saveznom Državom Mejn.

Predstavnik Komiteta za vojno-obavještajne poslove Basiano pohvalio je napredak koji je Crna Gora ostvarila na polju evroatlantskih integracija i izrazio uvjerenje da će punopravno članstvo Crne Gore u NATO značajno doprinijeti jačanju mira i bezbjednosti u regionu.