Manja slova Veća slova RSS
>

Beč: Godišnja analiza implementacije mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti

Beč: Godišnja analiza implementacije mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti
Datum objave: 03.03.2017 15:39 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U sjedištu OEBS-a u Beču od 27. februara do 3. marta održano je više tradicionalnih godišnjih sastanaka na kojima je analizirana implementacija mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti.

Jedan je bio posvećen analizi implementacije mjera za izgradnju povjerenja i bezbjednosti (AIAM), drugi je okupio Podregionalnu konsultativnu komisiju (PRKK) za Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja, a treći je bio sastanak INA/ADS radne grupe.

Ovim sastancima prisustvovali su pukovnik dr Dražen Božović, načelnik Direkcije za kontrolu naoružanja, potpukovnik Robert Goli iz Verifikacionog centra i Milena Radonjić iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku AIAM-a, kojem prisustvuju predstavnici svih 57 članica OEBS-a, pored analize implementacije Bečkog dokumenta 2011, razmatrani su mehanizmi za efikasnije odgovore savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sastanku Podregionalne konsultazivne komisije, kojem su, pored strana u Sprorazumu, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, prisustvovali i predstavnici kontakt grupe, Francuske, Italije, Njemačke, Rusije, SAD i Velike Britanije, sprovođenje Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja u 2016. godini ocijenjeno je veoma visokom ocjenom. OEBS ga promoviše kao uspješan primjer primjene preventivnog mehanizma za konflikte širom svijeta. Zato će na ovogodišnjem kursu za implementaciju SPKN na RACVIAC-u prisustvovati i zemlje van OEBS regiona.

Na sastanku INA/ADS kojim je presjedavavao pukovnik Božović, analizirano je funkcionisanje OEBS komunikacione mreže, kao i razmjena obavještenja.

Sa predstavnicima verifikacionih centara SR Njemačke, Mađarske i Švajcarske dogovorena je bilateralna saradnju na polju kontrole naoružanja i izgradnje mjera bezbjednosti i povjerenja.