Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković u zvaničnoj posjeti Tirani: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije

Bošković u zvaničnoj posjeti Tirani: Tradicionalno dobri odnosi Crne Gore i Albanije
Datum objave: 21.03.2017 14:42 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U okviru zvanične posjete Ministarstvu odbrane Albanije, ministar odbrane Crne Gore mr Predrag Bošković sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Albanije, Mimi Kodeli

Ministar Bošković je kazao da možemo biti ponosni na izgrađene odnose trajnog prijateljstva i međusobnog uvažavanja naše dvije države, koji mogu služiti kao primjer u regionu. On je naglasio podršku koju Albanija kontinuirano pruža Crnoj Gori u ispunjavanju evroatlantskih obaveza i naporima da postane kolektivni dio bezbjednosti, te podsjetio da je Albanija među prvim zemljama koje su ratifikovale Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO. Ministar odbrane Crne Gore je posebno ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Alijansi, kao najbolje garancije mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. 

Bošković je izrazio zadovoljstvo saradnjom dvije zemlje u oblasti odbrane, uz zahvalnost zbog spremnosti albanske strane da pomogne u uništavanju viška naoružanja, te intenzivne saradnje Ministarstva odbrane Crne Gore sa Akademijom za odbranu u Tirani. 

Ministar Kodeli je istakla da je ohrabrena dinamikom jačanja ukupne bilateralne saradnje i iskazala spremnost Ministarstva odbrane Albanije da pruži još jači doprinos saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore. Ona je naglasila važnost članstva Crne Gore u NATO za čitav region koji, kako je dodala, postaje sigurniji sa još jednom članicom NATO, uz ocjenu da se Crna Gora, iako mala, pokazala kao hrabra i dostojanstvena zemlja.

Ministar Bošković se tokom boravka u Tirani sastao i sa potpredsjednikom Vlade Republike Albanije Nikom Pelešijem. Tom prilikom je ocijenjeno da Crna Gora i Albanija imaju jasne spoljnopolitičke ciljeve i da ne postoje otvorena pitanja na putu daljeg jačanja ukupne saradnje dvije zemlje. Pored zajedničkih evropskih i evroatlantskih ciljeva, posebno je ukazano na značaj saradnje u okviru regionalnih inicijativa.

U sastavu crnogorske delegacije bili su i Dušan Mrdović, ambasador Crne Gore u Republici Albaniji, mr Ivica Ivanović, generalni direktor za politiku odbrane, Alma Ljuljanaj, generalni direktor za materijalne resurse i brigadni general Rajko Pešić, zamjenik načelnika Generalštaba VCG.