Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић у званичној посјети Тирани: Традиционално добри односи Црне Горе и Албаније

Бошковић у званичној посјети Тирани: Традиционално добри односи Црне Горе и Албаније
Датум објаве: 21.03.2017 14:42 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У оквиру званичне посјете Министарству одбране Албаније, министар одбране Црне Горе мр Предраг Бошковић састао се данас са министром одбране Републике Албаније, Мими Кодели

Министар Бошковић је казао да можемо бити поносни на изграђене односе трајног пријатељства и међусобног уважавања наше двије државе, који могу служити као примјер у региону. Он је нагласио подршку коју Албанија континуирано пружа Црној Гори у испуњавању евроатлантских обавеза и напорима да постане колективни дио безбједности, те подсјетио да је Албанија међу првим земљама које су ратификовале Протокол о приступању Црне Горе у НАТО. Министар одбране Црне Горе је посебно указао на значај прикључења земаља Западног Балкана Алијанси, као најбоље гаранције мира и стабилности у овом дијелу Европе. 

Бошковић је изразио задовољство сарадњом двије земље у области одбране, уз захвалност због спремности албанске стране да помогне у уништавању вишка наоружања, те интензивне сарадње Министарства одбране Црне Горе са Академијом за одбрану у Тирани. 

Министар Кодели је истакла да је охрабрена динамиком јачања укупне билатералне сарадње и исказала спремност Министарства одбране Албаније да пружи још јачи допринос сарадњи са Министарством одбране Црне Горе. Она је нагласила важност чланства Црне Горе у НАТО за читав регион који, како је додала, постаје сигурнији са још једном чланицом НАТО, уз оцјену да се Црна Гора, иако мала, показала као храбра и достојанствена земља.

Министар Бошковић се током боравка у Тирани састао и са потпредсједником Владе Републике Албаније Ником Пелешијем. Том приликом је оцијењено да Црна Гора и Албанија имају јасне спољнополитичке циљеве и да не постоје отворена питања на путу даљег јачања укупне сарадње двије земље. Поред заједничких европских и евроатлантских циљева, посебно је указано на значај сарадње у оквиру регионалних иницијатива.

У саставу црногорске делегације били су и Душан Мрдовић, амбасадор Црне Горе у Републици Албанији, мр Ивица Ивановић, генерални директор за политику одбране, Алма Љуљанај, генерални директор за материјалне ресурсе и бригадни генерал Рајко Пешић, замјеник начелника Генералштаба ВЦГ.