Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Измир: Одржан састанак Координационог одбора Иницијативе министара одбране земаља Југоисточне Европе

Измир: Одржан састанак Координационог одбора Иницијативе министара одбране земаља Југоисточне Европе
Датум објаве: 30.03.2017 08:21 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


У Измиру је одржан састанак Координационог одбора Иницијативе министара одбране земаља Југоисточне Европе - СЕДМ, којем су присуствовали и представници Министарства одбране Црне Горе, потпуковник Велибор Бакрач и поручник бојног брода Саша Чепић.

Потпуковник Бакрач, начелник Дирекције за међународну сарадњу у МОД-у, изразио је пуну посвећеност Министарства даљем развијању регионалне сарадње у области одбране и захвалио свим чланицама СЕДМ-а на помоћи и подршци који су допринијели чланству Црне Горе у НАТО. Он је нагласио да СЕДМ процес унапрјеђује разумијевање и повјерење земаља чланица, јача интероперабилност и капацитете оружаних снага на националном нивоу. Потпуковник Бакрач захвалио је представницима МО Турске на веома успјешном предсједавању иницијативом и пожелио успјех Грчкој која ће предсједавање преузети 1. јула.

Поручник бојног брода Саша Чепић, одржао је презентацију у вези са предстојећим Састанком замјеника начелника генералштабова земаља чланица СЕДМ процеса, који ће се у јуну ове године одржати у Црној Гори.

Национални представници чланица СЕДМ-а одржали су презентације о статусима пројеката који се односе на Програм изградње интегритета у сектору одбране и безбједности, Пројекат о заступљености жена на руководећим позицијама у систему одбране и Програм повезивања војних болница. Такође, представљен је и извјештај о унапрјеђењу СЕДМ портала у циљу успостављања ефикасније сарадње чланица иницијативе.

Учесници су СЕДМ процес оцијенили као веома значајну иницијативу за продубљивање сарадње у региону, те бољем разумијевању заједничких безбједносних изазова.

СЕДМ је најстарија регионална иницијатива која постоји већ 20 година и обједињује 15 земаља Југоисточне Европе. Поред Црне Горе, земље чланице СЕДМ су Хрватска, Босна и Херцеговина, Македонија, Албанија, Србија, Словенија, Турска, Румунија, Грчка, Бугарска, Италија, Украјина, Грузија, Сједињене Америчке Државе, док Молдавија у овом тренутку присуствује у својству посматрача.