Manja slova Veća slova RSS
>

Izmir: Održan sastanak Koordinacionog odbora Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope

Izmir: Održan sastanak Koordinacionog odbora Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope
Datum objave: 30.03.2017 08:21 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


U Izmiru je održan sastanak Koordinacionog odbora Inicijative ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope - SEDM, kojem su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane Crne Gore, potpukovnik Velibor Bakrač i poručnik bojnog broda Saša Čepić.

Potpukovnik Bakrač, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u MOD-u, izrazio je punu posvećenost Ministarstva daljem razvijanju regionalne saradnje u oblasti odbrane i zahvalio svim članicama SEDM-a na pomoći i podršci koji su doprinijeli članstvu Crne Gore u NATO. On je naglasio da SEDM proces unaprjeđuje razumijevanje i povjerenje zemalja članica, jača interoperabilnost i kapacitete oružanih snaga na nacionalnom nivou. Potpukovnik Bakrač zahvalio je predstavnicima MO Turske na veoma uspješnom predsjedavanju inicijativom i poželio uspjeh Grčkoj koja će predsjedavanje preuzeti 1. jula.

Poručnik bojnog broda Saša Čepić, održao je prezentaciju u vezi sa predstojećim Sastankom zamjenika načelnika generalštabova zemalja članica SEDM procesa, koji će se u junu ove godine održati u Crnoj Gori.

Nacionalni predstavnici članica SEDM-a održali su prezentacije o statusima projekata koji se odnose na Program izgradnje integriteta u sektoru odbrane i bezbjednosti, Projekat o zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u sistemu odbrane i Program povezivanja vojnih bolnica. Takođe, predstavljen je i izvještaj o unaprjeđenju SEDM portala u cilju uspostavljanja efikasnije saradnje članica inicijative.

Učesnici su SEDM proces ocijenili kao veoma značajnu inicijativu za produbljivanje saradnje u regionu, te boljem razumijevanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

SEDM je najstarija regionalna inicijativa koja postoji već 20 godina i objedinjuje 15 zemalja Jugoistočne Evrope. Pored Crne Gore, zemlje članice SEDM su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države, dok Moldavija u ovom trenutku prisustvuje u svojstvu posmatrača.