Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић - Крстичевић: Искуства Хрватске од немјерљивог значаја у процесу интеграција Црне Горе

Бошковић - Крстичевић: Искуства Хрватске од немјерљивог значаја у процесу интеграција Црне Горе
Датум објаве: 07.04.2017 13:07 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић сусрео се данас у Министарству одбране Републике Хрватске са потпредсједником Владе и министром одбране Републике Хрватске Дамиром Крстичевићем

Бошковић је том приликом истакао веома добру сарадњу између двије пријатељске сусједне земље, која се константно унапрјеђује и надограђује и кроз бројне активности два министарства одбране. Он је указао на значај заједничког учешћа црногорских и хрватских војника у мисији “Одлучна подршка” у Авганистану, као и сарадње двије земље у оквиру регионалних иницијатива Јадранска повеља (А-5) и СЕДМ. Нагласио је да се Република Хрватска позиционирала као водећа нација у преносу искустава у приближавању Црне Горе евроатлантским интеграцијама, која су од немјерљивог значаја нашој држави у изградњи сопствених одбрамбених способности. 

Уз подсјећање да је Хрватска од почетка била велики заговорник уласка Црне Горе у НАТО, Крстичевић је исказао задовољство да ће наше двије земље ускоро бити за заједничким столом у Алијанси. То, по његовим ријечима, представља основу за отварање новог поглавља билатералне сарадње, поготово у вријеме актуелних безбједноснох изазова, која стављају императив јачег повезивања и налажења заједничких одговора. Он је изразио снажну подршку и путу Црне Горе према Европској унији, као и спремност Хрватске да подијели своја искуства из приступних преговора за чланство у ЕУ, посебно у области Заједничке безбједносне и одбрамбене политике. 

Саговорници су се сложили да је најбољи модел за стабилизацију и просперитет сусједства наставак европских и евроатлантских интеграција, а да је стабилност Југоисточне Европе један од приоритета, с обзиром на изазове са којима се суочава. 

Два министра потписала су и Споразум о школовању кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској на додипломским студијама „Војно вођење и управљање“ и „Војно инжињерство“ Универзитета у Загребу. 

Министар Бошковић се данас сусрео и са представницима Одбора за безбједност Хрватског сабора. Том приликом истакнута је добра сарадња двије државе у сектору одбране.

Током званичне посјете Загребу, министар са сарадницима обишао је и фабрику наоружања “ХС Продуцт” у Карловцима. Ријеч је о једном од највећих свјетских произвођача који, са преко 1.700 запослених, производи више од 100 различитих пиштоља и пушки, чији су модели четири пута проглашени за "пиштољ године" на америчком тржишту.