Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković - Krstičević: Iskustva Hrvatske od nemjerljivog značaja u procesu integracija Crne Gore

Bošković - Krstičević: Iskustva Hrvatske od nemjerljivog značaja u procesu integracija Crne Gore
Datum objave: 07.04.2017 13:07 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković susreo se danas u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske sa potpredsjednikom Vlade i ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem

Bošković je tom prilikom istakao veoma dobru saradnju između dvije prijateljske susjedne zemlje, koja se konstantno unaprjeđuje i nadograđuje i kroz brojne aktivnosti dva ministarstva odbrane. On je ukazao na značaj zajedničkog učešća crnogorskih i hrvatskih vojnika u misiji “Odlučna podrška” u Avganistanu, kao i saradnje dvije zemlje u okviru regionalnih inicijativa Jadranska povelja (A-5) i SEDM. Naglasio je da se Republika Hrvatska pozicionirala kao vodeća nacija u prenosu iskustava u približavanju Crne Gore evroatlantskim integracijama, koja su od nemjerljivog značaja našoj državi u izgradnji sopstvenih odbrambenih sposobnosti. 

Uz podsjećanje da je Hrvatska od početka bila veliki zagovornik ulaska Crne Gore u NATO, Krstičević je iskazao zadovoljstvo da će naše dvije zemlje uskoro biti za zajedničkim stolom u Alijansi. To, po njegovim riječima, predstavlja osnovu za otvaranje novog poglavlja bilateralne saradnje, pogotovo u vrijeme aktuelnih bezbjednosnoh izazova, koja stavljaju imperativ jačeg povezivanja i nalaženja zajedničkih odgovora. On je izrazio snažnu podršku i putu Crne Gore prema Evropskoj uniji, kao i spremnost Hrvatske da podijeli svoja iskustva iz pristupnih pregovora za članstvo u EU, posebno u oblasti Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike. 

Sagovornici su se složili da je najbolji model za stabilizaciju i prosperitet susjedstva nastavak evropskih i evroatlantskih integracija, a da je stabilnost Jugoistočne Evrope jedan od prioriteta, s obzirom na izazove sa kojima se suočava. 

Dva ministra potpisala su i Sporazum o školovanju kadeta Ministarstva odbrane Crne Gore u Republici Hrvatskoj na dodiplomskim studijama „Vojno vođenje i upravljanje“ i „Vojno inžinjerstvo“ Univerziteta u Zagrebu. 

Ministar Bošković se danas susreo i sa predstavnicima Odbora za bezbjednost Hrvatskog sabora. Tom prilikom istaknuta je dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane.

Tokom zvanične posjete Zagrebu, ministar sa saradnicima obišao je i fabriku naoružanja “HS Product” u Karlovcima. Riječ je o jednom od najvećih svjetskih proizvođača koji, sa preko 1.700 zaposlenih, proizvodi više od 100 različitih pištolja i puški, čiji su modeli četiri puta proglašeni za "pištolj godine" na američkom tržištu.