Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković za HRT: Pristupanjem Alijansi, regionu šaljemo poruku mira, stabilnosti i suživota

Bošković za HRT: Pristupanjem Alijansi, regionu šaljemo poruku mira, stabilnosti i suživota
Datum objave: 08.04.2017 09:18 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


 “Pristupanjem Alijansi, Crna Gora regionu šalje poruku mira, stabilnosti i suživota. Mi ćemo i nakon pristupa istrajati u davanju podstrijeka da i ostale države Zapadnog Balkana postanu članice Alijanse, jer samo tako možemo garantovati mir i stabilnost za čitavi region”, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) povodom juče završene dvodnevne zvanične posjete Zagrebu.

U razgovoru koji je vodio novinar i urednik HRT-a Dragan Nikolić, ministar je izrazio nadu da će naša zemlja na Samitu u Briselu 25. maja postati 29. članica NATO, uz objašnjenje da to u ovom momentu zavisi od Holandije, koja ima komplikovane procedure ratifikacije Protokola o pristupanju, dok se za Gornji dom španskog parlamenta očekuje da to učini ovih dana.

Ministar je kazao da put Crne Gore u NATO predstavlja njen veliki istorijski zaokret, jer je napokon počela da vodi računa o sebi prije nego o drugima. “Kroz istoriju smo naučili greške, pogotovo 1918. godine, kada smo bili na strani pobjednica u Prvom svjetskom ratu, a ostali bez države”, kazao je Bošković.

Crnogorski ministar odbrane govorio je i o različitim aspektima članstva Crne Gore u NATO, o neophodnim reformama odbrambenog, ali i pravno-političkog sistema koje je naša zemlja ostvarila kako bi došla do ove faze evroatlantskih integracija, o obavezama koje nas očukuju nakon prijema, vojnim i ukupnim odbrambenim kapacitetima, kao i strateškim planovima za razvoj sistema odbrane.

Komentarisao je argumente protivnika članstva Crne Gore u NATO, kao i djelovanja i njihove političke centre, uključujući pokušaj državnog udara tokom izbora u oktobru prošle godine. Bošković je kazao da Crna Gora jeste mala zemlja, ali da je geopolitički veoma važna.

On je podsjetio da je Hrvatska mnogo pomogla Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, na čemu se zahvalio hrvatskom rukovodstvu i Ministarstvu odbrane. “Na svim nivoima imamo više nego odličnu saradnju sa Hrvatskom”, kazao je ministar.