Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković sa admiralicom Mišel Hauard: Podrška Komande združenih snaga u Napulju značajna za Crnu Goru

Bošković sa admiralicom Mišel Hauard: Podrška Komande združenih snaga u Napulju značajna za Crnu Goru
Datum objave: 11.04.2017 15:34 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija NATO Komande združenih snaga u Napulju (JFC), na čelu sa komandantom, admiralicom Mišel Hauard (Michelle Howard), boravila je danas u posjeti Ministarstvu odbrane. 

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, zahvalio se admiralici Hauard na intenzivnoj podršci koju Komanda u Napulju pruža našoj zemlji tokom procesa evroatlantskih integracija, te upoznao sagovornicu sa dosadašnjim tokom reformskog procesa, koji će ubrzo rezultirati punopravnim članstvom Crne Gore u NATO. Ministar je posebno ukazao na značaj podrške NATO Komande u Napulju, koja se prvenstveno odnosi na realizaciju obuka za pripadnike Vojske Crne Gore od strane mobilnih timova za obuku (MTT) i održavanje ekspertskih štabnih sastanaka (ESM). 

“Za Crnu Goru, članstvo u NATO predstavlja privilegiju. Ali, to je i dodatna obaveza da nastavimo sa jačanjem sposobnosti, kako bismo bili spremni da adekvatno odgovorimo na predstojeće izazove, sudjelujemo u kreiranju i sprovođenju zajedničkih odluka i promovišemo demokratske principe i vrijednosti Alijanse”, naglasio je ministar Bošković. 

Admiralica Hauard je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je proces ratifikacije Protokla o pristupanju naše zemlje Alijansi u završnoj fazi, ocjenjujući da je to najbolja potvrda uspješno sprovedenih reformi u Crnoj Gori. Admiralica je pohvalila doprinos koji Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore pružaju radu Komande u Napulju upućivanjem pripadnika VCG na pozicije unutar Komande. Ona je posebno ukazala na uložene napore i pozitivne rezultate u oblasti implementacije Rezolucije SB UN 1325 o postizanju rodne ravnopravnosti i unapređivanju položaja žena u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. 

Bošković i admiralica Hauard su ocijenili da će članstvom Crne Gore u NATO, Savez dobiti kredibilnog partnera koji će biti garant stabilnosti i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su ukazali na značaj regionalne saradnje, ocjenjujući da jedino zajedničkim naporima i integracijama mogu biti očuvani mir i stabilnost u okruženju. 

Ministarstvo odbrane redovno, od 2009. godine, upućuje oficire Vojske Crne Gore na rad u NATO Komandu u Napulju, prepoznajući njen strateški značaj. 

Admiralica Hauard je treći komandant JFC Napulj koji je posjetio Crnu Goru i Ministarstvo.