Manja slova Veća slova RSS
>

Potpisan Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa Kraljevinom Holandijom

Potpisan Plan bilateralne saradnje u oblasti odbrane sa Kraljevinom Holandijom
Datum objave: 19.04.2017 12:23 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Potpukovnik Velibor Bakrač, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju i potpukovnik Teo Plajner (Theo Plijner), izaslanik odbrane Kraljevine Holandije u Crnoj Gori potpisali su danas Plan bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane za 2017. godinu. 

Prema Planu, saradnja će se bazirati prvenstveno na razmjeni iskustava iz oblasti ljudskih resursa, sa posebnim naglaskom na programe pripreme mladih ljudi za vojnu karijeru. Planom se predviđa i organizacija treninga i obuka za pripadnike Vojske Crne Gore u Kraljevini Holandiji, finansijska podrška organizaciji kurseva jezika, kao i Ljetnjem kampu za mlade, koji Ministarstvo odbrane organizuje drugu godinu zaredom. 

Kraljevina Holandija je u procesu evroatlantskih integracija pružala snažnu podršku reformi Vojske Crne Gore i modernizaciji odbrambenog sektora, kako preko MONDEM programa, tako i opremanjem multifunkcionalnih učionica za učenje stranih jezika, te obezbjeđivanjem obuka i kurseva za civilni i vojni kadar Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. 

Na sastanku koji je prethodio potpisivanju Plana, potpukovnik Bakrač i potpukovnik Plajner razgovarali su o dinamici procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, kao i očekivanju Crne Gore da se uskoro okonča i procedura u Holandiji.