Manja slova Veća slova RSS
>

Luksemburg: Ivanović na sastanku NATO političkih direktora

Luksemburg: Ivanović na sastanku NATO političkih direktora
Datum objave: 25.04.2017 13:23 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Juče i danas u Luksemburgu je održan sastanak političkih direktora ministarstava odbrane NATO zemalja, kojim je predsjedavala zamjenica generalnog sekretara NATO, Rouz Gotemeler (Rose Gottemoeller). Kao predstavnik Ministarstva odbrane Crne Gore, na sastanku je učestvovao generalni direktor za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, sa delegacijom.

Na sastanku u Luksemburgu razmijenjena su mišljenja o aktuelnim pitanjima sa trenutne agende Alijanse, sa posebnim akcentom na kolektivnu odbranu, značaj očuvanja transatlantskih vrijednosti i potrebu za većim ulaganjima u odbrambene svrhe, u svjetlu predstojećeg Samita NATO, 25. maja u Briselu.

Analizirajući dinamiku implementacije odluka donesenih na Samitu u Varšavi, politički direktori su izrazili zadovoljstvo stepenom ostvarene adaptacije Alijanse savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama. Saglasni su da su solidarnost i zajednički napori zemalja članica od presudnog značaja za očuvanje kredibiliteta Alijanse kao i da je, imajući u vidu kompleksnost bezbjednosnog okruženja, neophodno osigurati komplementarnost aktivnosti sa drugim međunarodnim akterima, prije svega Evropskom unijom. Učesnici sastanka pozitivno su ocijenili rast odbrambenih budžeta na nivou Alijanse i u tom kontekstu ponovili spremnost za puno ispunjavanje obaveza iz Velsa.

Napominjući da Crna Gora, kao buduća punopravna članica, aktivno prati dešavanja u Alijansi na kolektivne odbrane, ali i projektovanja stabilnosti, Ivanović je ponovio punu spremnost naše zemlje da maksimalno posvećeno doprinese ispunjavanju svih ključnih NATO zadataka. On je naglasio da je Crna Gora, sprovođenjem sveobuhvatnih reformi, pozitivan primjer ostalim zemljama u regionu Zapadnog Balkana, kao i da  evropski i evroatlantski integracioni procesi nemaju alternativu u tom dijelu Evrope.

Ivanović je izrazio zadovoljstvo dinamikom procesa ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u, ističući da će već na sledećem sastanku u ovom formatu Crna Gora biti u kapacitetu punopravne članice.

Politički direktori NATO zemalja pozdravili su učešće crnogorske delegacije i naglasili da su uspješnost reformskih procesa u Crnoj Gori i jasno demonstrirana politička volja najbolji pokazatelji kako se postaje kontributor bezbjednosti.