Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Луксембург: Ивановић на састанку НАТО политичких директора

Луксембург: Ивановић на састанку НАТО политичких директора
Датум објаве: 25.04.2017 13:23 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Јуче и данас у Луксембургу је одржан састанак политичких директора министарстава одбране НАТО земаља, којим је предсједавала замјеница генералног секретара НАТО, Роуз Готемелер (Росе Готтемоеллер). Као представник Министарства одбране Црне Горе, на састанку је учествовао генерални директор за политику одбране, мр Ивица Ивановић, са делегацијом.

На састанку у Луксембургу размијењена су мишљења о актуелним питањима са тренутне агенде Алијансе, са посебним акцентом на колективну одбрану, значај очувања трансатлантских вриједности и потребу за већим улагањима у одбрамбене сврхе, у свјетлу предстојећег Самита НАТО, 25. маја у Бриселу.

Анализирајући динамику имплементације одлука донесених на Самиту у Варшави, политички директори су изразили задовољство степеном остварене адаптације Алијансе савременим безбједносним изазовима и пријетњама. Сагласни су да су солидарност и заједнички напори земаља чланица од пресудног значаја за очување кредибилитета Алијансе као и да је, имајући у виду комплексност безбједносног окружења, неопходно осигурати комплементарност активности са другим међународним актерима, прије свега Европском унијом. Учесници састанка позитивно су оцијенили раст одбрамбених буџета на нивоу Алијансе и у том контексту поновили спремност за пуно испуњавање обавеза из Велса.

Напомињући да Црна Гора, као будућа пуноправна чланица, активно прати дешавања у Алијанси на колективне одбране, али и пројектовања стабилности, Ивановић је поновио пуну спремност наше земље да максимално посвећено допринесе испуњавању свих кључних НАТО задатака. Он је нагласио да је Црна Гора, спровођењем свеобухватних реформи, позитиван примјер осталим земљама у региону Западног Балкана, као и да  европски и евроатлантски интеграциони процеси немају алтернативу у том дијелу Европе.

Ивановић је изразио задовољство динамиком процеса ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у, истичући да ће већ на следећем састанку у овом формату Црна Гора бити у капацитету пуноправне чланице.

Политички директори НАТО земаља поздравили су учешће црногорске делегације и нагласили да су успјешност реформских процеса у Црној Гори и јасно демонстрирана политичка воља најбољи показатељи како се постаје контрибутор безбједности.