Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Делегација Министарства одбране на челу са Филиповићем обишла 4. Међународну изложбу одбране у Сплиту

Делегација Министарства одбране на челу са Филиповићем обишла 4. Међународну изложбу одбране у Сплиту
Датум објаве: 27.04.2017 09:44 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

Делегација Министарства одбране, на челу са државним секретаром Слободаном Филиповићем, јуче је обишла 4. Међународну изложбу одбране у Сплиту – АСДА 2017 (Адриатиц Сеа Дефенсе & Аероспаце), на позив Министарства одбране Републике Хрватске.

Изложбу је отворила Предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић која је истакла значај оваквих изложби, како са аспекта развоја нових одбрамбених технологија, тако и  унапређења међународне сарадње у области производње наоружања и војне опреме.

Црногорска делегација састала се са више излагача и разговарала о сарадњи у области опреме и модернизације Војске Црне Горе, а одржано је и више билатералних и одвојених сусрета са представницима земље домаћина, као и делегацијама оружаних снага земаља учесника.

Делегација МО састала се са делегацијом Министарства одбране Републике Хрватске, на челу са Романом Микулићем, помоћником министра за материјалне ресурсе, са делегацијом Министарства одбране Републике Турске, коју је предводио Коксал Лиман, замјеник подсекретара за одбрамбену индустрију, као и са делегацијом Министарства одбране Републике Француске, на челу са пуковником Ив-Мари Горленом (Yвес-Марие Гоурлин), извршним директором Директората за наоружање за Централну и Источну Европу и Јужну Америку.

Државни секретар је током сусрета истакао да су модернизација и опремање Војске Црне Горе, у складу са НАТО стандардима, приоритети у овој фази евроатлантских интеграција, те да константно улагање у овом домену представља предуслов за адекватан одговор на актуелне безбједносне пријетње. Уз констатацију да су Министарство одбране и Војска Црне Горе у протеклом периоду направили значајне успјехе на пољу реформе система одбране, чија потврда је и предстојеће пуноправно НАТО чланство, саговорници су се сложили да у области опремања и модернизације има још простора за унапређење сарадње, те да се у наредном периоду идентификују конкретни пројекти на којима би био фокус сарадње.

АСДА је једна од највећих изложби у области одбране у региону, те представља идеалну прилику за сагледавање актуелних технолошких достигнућа у војној индустрији, као и за успостављање и јачање сарадње са међународним владиним службама, агенцијама, компанијама и оружаним снагама.

На изложби у Сплиту било је 130 излагача из 22 државе.

мод

мод