Manja slova Veća slova RSS
>

Vojno-diplomatski predstavnici NATO članica i Austrije u posjeti Ministarstvu odbrane

Vojno-diplomatski predstavnici NATO članica i Austrije u posjeti Ministarstvu odbrane
Datum objave: 27.04.2017 12:45 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


''Crna Gora je, uz čvrstu posvećenost evroatlantskim vrijednostima i značajnu podršku saveznika, ostvarila zavidan i vidljiv napredak u reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora, o čemu najbolje svjedoči očekivano punopravno članstvo u Alijansi'', kazao je danas generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović.

Direktor Ivanović je na sastanku sa vojno-diplomatskim predstavnicima NATO članica i Austrije, koji je održan danas u Ministarstvu odbrane Crne Gore, podsjetio na ostvarene rezultate i ukazao na intenzivne napore koje Crna Gora ulaže, kako bi se pripremila za novu ulogu, pouzdanog i ravnopravnog saveznika. On je iskazao zahvalnost savezničkim zemljama za kontinuiranu podršku u sprovođenju opsežnih reformi sistema odbrane. Ivanović je informisao vojno-diplomatske predstavnike o dinamici ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO, kao i očekivanom usvajanju Prijedlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora u crnogorskom Parlamentu razmatra, kada će Crna Gora još jednom pokazati svoju političku zrelost.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o očekivanom afirmativnom uticaju punopravnog članstva Crne Gore u NATO na region Zapadnog Balkana. S tim u vezi, predstavnici savezničkih zemalja su istakli da je Crna Gora primjer da se otvorena pitanja mogu riješiti postizanjem kompromisa, kao i da dijalog na ovom području ne može imati alternativu.

Sa vojno-diplomatskim predstavnicima sastao se i generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov. On je predstavio modalitete daljeg razvoja sektora za ljudske resurse, apostrofirajući da će se u budućnosti Ministarstvo odbrane fokusirati na saradnju sa mladima, koji predstavljaju najveći potencijal crnogorskog društva. On je podsjetio da su dosadašnji projekti namijenjeni edukaciji kadra Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore umnogome doprinijeli dostizanju potrebnih nivoa interoperabilnosti i naglasio da će Ministarstvo odbrane nastaviti posvećeno da radi na unaprjeđenju uslova za razvoj stručnog kadra. Na sastanku sa predstavnicima partnerskih zemalja evidentirane su konkretne oblasti za unaprjeđenje saradnje iz oblasti ljudskih resursa.

Današnji sastanak je još jednom potvrdio odličnu saradnju Crne Gore sa članicama Alijanse, kao i zajednički stav da su evroatlantske integracije cjelokupnog regiona jedini preduslov za ostvarivanje dugoročnog mira i prosperiteta Balkana.

modmod