Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

БОШКОВИЋ НА 2БС ФОРУМУ: Упркос отвореном противљењу Русије, Црна Гора је досљедно остварила свој приоритетни спољнополитички циљ

БОШКОВИЋ НА 2БС ФОРУМУ: Упркос отвореном противљењу Русије, Црна Гора је досљедно остварила свој приоритетни спољнополитички циљ
Датум објаве: 12.05.2017 18:16 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић казао је данас, учествујући на панелу 2БС Форума у Будви на тему „Русија у Југоисточној Европи –поновно успостављање утицаја?“ да је одговор на питање да ли та земља представља пријетњу Црној Гори комплексно, јер зависи о којим пријетњама говоримо.

 “Када је ријеч о нашим спољно- политичким приоритетима, као што је чланство у НАТО, она јесте стварна пријетња, о чему говоре дешавања током октобарских избора у Црној Гори прошле године. То се претворило у реално и директно мијешање, након чега су услиједила стална пријетећа саопштења и оштра реторика са највиших државних позиција.”

На панелу је било ријечи о комплексним импликацијама утицаја Русије на регион, посебно на Црну Гору и на њене НАТО интеграције. Модератор панела, Тимоти Јуда (Тимотхy Јудах), из угледног британског часописа “Тхе ецономист” је запазио да је однос према Русији у земљама региона веома различит, те да не зависи много од егзахтних чињеница, наводећи примјер Србије, која годишње има око 120 војних вјежби са земљама НАТО и земљама запада, а мало са Русијом, али је став јавности према НАТО најмање позитиван у региону.

Министар Бошковић је поновио став да црногорске НАТО интеграције нису усмјерене ни против једне земље, већ да се на тај начин искључиво слиједе сопствени национални интереси. Он је истакао да разумије појачану нервозу Русије, али да је Црна Гора спремна да истрпи и јачу ретрику.

“Црна Гора у својој прошлости није знала често да заштити сопствене интересе, вјерујући да ће из традиционалних веза обезбиједити своје трајање. Ми смо вјеровали да је вријеме сукоба иза нас и да економија треба да опредјељује раст чијелог Западног Балкана. Опредијелили смо се да отворимо врата свима који ће да поштују законе Црне Горе. То је функционисало док се кроз те економске интересе није покушало утицати на наше државне интересе”, истакао је министар Бошковић, говорећи о покушајима Русије да кроз економију, првенствено улагања у некретнине обезбиједи дубљи политички утицај на нашу земљу.

Одговарајући на питање о унутрашњој подршци НАТО и да ли је учињено све да се грађани Црне Горе увјере да је НАТО права одлука, министар је казао да разумије и оне који у овом моменту не виде све бенефите чланства Црне Горе у НАТО, имајући у виду још свјеже сјећање на бомбардовање из 1999. године, али И да има и оних који се једноставно не могу помирити са црногорском независношћу.

“Чланство у НАТО руши њихове наде да ће Црна Гора једног дана поново изгубити своју независност. Наравно, знали смо наше приоритете, који су записани у Декларацији о незавиности, а то су интеграције у НАТО и ЕУ”, казао је Бошковић и нагласио да ће један од тих приоритета бити остварен за мање од мјесец дана, 5. јуна.
”Сигуран сам да ће идеја НАТО интеграција све више наилазити на плодно тло у Црној Гори и да је наш историјски заокрет од Истока према Западу једна од најбољих одлука са аспекта просперитета цијелога друштва”, истакао је Бошковић.

Он је такође казао да су НАТО интеграције гаранција за Црну Гору да се неће поновити 1918. година, али И гаранција мира и стабилности у цијелом региону. “НАТО интеграције стављају тачку на политичке великодржавне пројекте на Балкану. Зато сам убијеђен да је кључ будућности цијелог региона у евроатлантским интеграцијама”, нагласио је министер Бошковић.
Он је нагласио да, упркос томе да је у животу све могуће, чланство Црне Горе у НАТО сматра иреверзибилним процесом, те да вјерује да је и црногорској опозицији лакнуло када је 28. априла усвојен Предлог закона о ратификацији протокола. „Сигуран сам да и они знају да је и у њиховом интересу да НАТО буде ту“.

Бошковић је казао да процес евроатлантских интеграција не смије да се оконча са Црном Гором, да је тај процес заокружен тек са осталим земљама региона. „Неуједињен регион је извор нестабилности, чије посљедице трпе и земље не само из окружења. Чланство свих земаља региона у НАТО значило би дугорочну стабилност у једном историјски турбулентном региону.“
Министар се на крају захвалио „свима онима који су у ових 12 година учинили све да постанемо бољи“.

На панелу су учествовали и Марина Пендеш, министарка одбране Босне И Херцеговине, Надежда Арбатова, (Надезхда Арбатова), из Центра за европске студије, ИМЕМО, Русија, Јануш Бугајски (Јанусз Бугајски), виши сарадник Центра за анализу европске политике ЦЕПА, САД, и Пол Шварц (Паул Схwартз), истраживачки аналитичар, ЦНА и виши стручни сарадник, програм “Русија И Евроазија”, ЦИС, САД.

мод