Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић отворио Семинар о ОЕБС Кодексу понашања у политичко-војним аспектима безбједности

Ивановић отворио Семинар о ОЕБС Кодексу понашања у политичко-војним аспектима безбједности
Датум објаве: 16.05.2017 07:49 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику одбране мр Ивица Ивановић, говорио је јуче на отварању међународног Семинара о ОЕБС Кодексу понашања у политичко-војним аспектима безбједности, који се у организацији Министарства одбране Црне Горе и ОЕБС-а одржава од 15-18. маја у Будви. Свечаном отварању присуствовали су шефица мисије ОЕБС у Црној Гори амбасадорка Мариз Давије (Марyсе Давиет), представник предсједавајућег ОЕБС Форума за безбједносну сарадњу, као и високи представници Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе, Министарства вањских послова и Министарства унутрашњих послова.

Током свог излагања, генерални директор Ивановић је истакао да је јачање сарадње са међународним организацијама један од најзначајнијих приоритета вањске политике наше земље, те да у том смислу Министарство одбране активно учествује у раду регионалних и међународних организација и иницијатива. Посебно је нагласио успјешну сарадњу коју је Министарство остварило са ОЕБС-ом кроз реформу сектора безбједности и имплементацију пројеката од националног значаја. С тим у вези, истакнута је посвећеност Црне Горе имплементацији Кодекса и свих његових одредби које дефинишу међудржавне безбједносне односе, демократску контролу оружаних снага, поштовање међународног хуманитарног права, као и поштовање основних људских права и слобода.

Ивановић је посебно истакао значај сарадње са ОЕБС-ом у области људских права, истичући релевантност имплементације Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 „Жене, мир и безбједност“, са циљем јачања перспективе родне равноправности.

Семинар има за циљ иницирање размјене искустава, најбољих пракси и изазова у имплементацији Кодекса, као и његову промоцију у земљама Југоисточне Европе, са посебним фокусом на демократску контролу и парламентарни надзор над сектором безбједности, поштовање међународног хуманитарног права и људских права и основних слобода запослених у безбједносном сектору.

Поред високих званичника из ресорних министарстава, националног парламента и Војске Црне Горе, на семинару ће учествовати представници сектора безбједности других држава, националних парламената, као и представници из академске заједнице и цивилног друштва, ОЕБС Парламентарне скупштине и Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР).