Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Потпуковник Велибор Бакрач одликован Орденом за заслуге, највишим америчким одликовањем за стране официре

Потпуковник Велибор Бакрач одликован Орденом за заслуге, највишим америчким одликовањем за стране официре
Датум објаве: 16.05.2017 12:37 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Потпуковник Велибор Бакрач, начелник Дирекције за међународну сарадњу у Директорату за политику одбране Министарства одбране, одликован је од стране предсједника Доналда Трампа Орденом за заслуге (Легион од Мерит), највишим америчким војним одликовањем које може добити припадник стране војске.

Потпуковнику Бакрачу Орден је уручила Лаура Купер, вршилац дужности замјеника помоћника секретара за добрану САД-а током 2БС Форума који је одржан у Будви 11. и 12. маја. 

У образложењу одлуке стоји да је потпуковник Бакрач дао „изванредан допринос служби у својству војно-дипломатског представника Црне Горе у САД, у периоду од септембра 2011. до августа 2016. године“, односно „јачању одбрамбене билатералне сарадње САД и Црне Горе, чиме су још једном потврђени свеукупни пријатељски односи двије државе“. Наводи се и да је „потпуковник Бакрач током свог мандата био беспрекоран у извршавању задатака и директно допринио процесу евроатлантских интеграција Црне Горе, посредујући у напорима који су претходили њеном добијању позивнице за чланство у НАТО.“ 

Орден „Легион оф Мерит“ се од 1942. године додјељује као једно од најважнијих признања за заслуге и достигнућа у служби оружаних снага САД-а за посебан допринос јачању међународне сарадње додјељује и страним званичницима и дипломатама.

Као што је и потпуковник Бакрач истакао примајући одликовање, ријеч о признању Војсци Црне Горе, Министарству одбране и држави Црној Гори, за посвећеност интеграцијама, изградњи модерних оружаних снага које су спремне преузети нове задатке и обавезе у оквиру НАТО-а. 

Потпуковник Бакрач рођен је 1977. године. Након гимназије коју је завршио у Плужинама, дипломирао је 2000. године на Војној академији копнене војске, смјер артиљерија, у Београду.

Магистрирао је на Еуроатлантским интеграцијама на Факултету политичких наука у Подгорици. 

Потпуковник Бакрач био је командир ракетне батерије, потом заступник команданта хаубичког дивизиона 5. моторизоване бригаде у Даниловграду, те командир Команде стана у Команди Подгоричког корпуса, након чега прелази за референта за протокол у Кабинету начелника Генералштаба Војске Црне Горе. 

Од 2007. до 2011. био је шеф протокола министра одбране, када је именован за аташеа за одбрану, војску, морнарицу и ваздухопловство у Сједињеним Америчким Државама, као и нерезидентног изасланика одбране за Канаду и Исланд у Вашингтону.

модмод