Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Филиповић: СЕДМ иницијатива - спона заједничког унапрјеђења војне сарадње земаља Југоисточне Европе

Филиповић: СЕДМ иницијатива - спона заједничког унапрјеђења војне сарадње земаља Југоисточне Европе
Датум објаве: 07.06.2017 11:59 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


„У циљу развоја одбрамбених капацитета, неопходно је да земље Југоисточне Европе уложе додатне напоре у јачању сарадње, како у области безбједности и сајбер одбране, тако и у размјени информација, али и релевантнх експертиза и искустава”, казао је Државни секретар Слободан Филиповић, отварајући данас Годишњи састанак замјеника начелника генералштабова земаља чланица СЕДМ иницијативе у подгоричком хотелу „Хилтон“. 

Он је истакао да му је посебно задовољсво што отвара састанак који представља форум за дискусију о питањима од заједничког интереса у области одбране у региону Југоисточне Европе.

„У циљу обезбјеђивања просперитета у том региону, треба да наставимо развој добросусједских односа, посебно кроз регионалне иницијативе каква је СЕДМ, која од својих почетака представља спону за заједничко унапрјеђење војне сарадње”, нагласио је државни секретар. Он је додао да се на тај начин показује континуирана спремност да се здруженим снагама супротстави заједничким изазовима. 

Филиповић је земљама чланицама СЕДМ иницијативе захвалио на подршци коју су пружиле Црној Гори у веома захтјевном и интензивном реструктурирању својих безбједносних структура током процеса приступања НАТО. 

„Чврсто вјерујем да наше чланство у Алијанси представља позитиван примјер за регион Западног Балкана. За његову стабилизацију и економски развој од највећег су значаја интеграције у евроатлантске и европске структуре”, истакао је државни секретар. 

Он је захвалио Анкари и дипломати Мустафи Левенту Билгену на досадашњем успјешном предсједавању Иницијативом СЕДМ и пожелио успјех Атини на истом задатку у наредном периоду.

Билген је честитао Црној Гори на чланству у НАТО, које је назвао „историјском прекретницом“ за нашу земљу. 

СЕДМ иницијатива од 1996. године окупља министре одбране земаља Југоисточне Европе, са циљем интензивирања разумијевања и политичко-војне сарадње у јачању стабилности и безбједности у Југоисточној Европи. 

Поред Црне Горе, земље чланице СЕДМ су Хрватска, Босна и Херцеговина, Македонија, Албанија, Србија, Словенија, Турска, Румунија, Грчка, Бугарска, Италија, Украјина, Грузија, Сједињене Америчке Државе, док Молдавија тренутно има статус посматрача.

модмод