Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović: SEDM inicijativa - spona zajedničkog unaprjeđenja vojne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope

Filipović: SEDM inicijativa - spona zajedničkog unaprjeđenja vojne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope
Datum objave: 07.06.2017 11:59 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


„U cilju razvoja odbrambenih kapaciteta, neophodno je da zemlje Jugoistočne Evrope ulože dodatne napore u jačanju saradnje, kako u oblasti bezbjednosti i sajber odbrane, tako i u razmjeni informacija, ali i relevantnh ekspertiza i iskustava”, kazao je Državni sekretar Slobodan Filipović, otvarajući danas Godišnji sastanak zamjenika načelnika generalštabova zemalja članica SEDM inicijative u podgoričkom hotelu „Hilton“. 

On je istakao da mu je posebno zadovoljsvo što otvara sastanak koji predstavlja forum za diskusiju o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti odbrane u regionu Jugoistočne Evrope.

„U cilju obezbjeđivanja prosperiteta u tom regionu, treba da nastavimo razvoj dobrosusjedskih odnosa, posebno kroz regionalne inicijative kakva je SEDM, koja od svojih početaka predstavlja sponu za zajedničko unaprjeđenje vojne saradnje”, naglasio je državni sekretar. On je dodao da se na taj način pokazuje kontinuirana spremnost da se združenim snagama suprotstavi zajedničkim izazovima. 

Filipović je zemljama članicama SEDM inicijative zahvalio na podršci koju su pružile Crnoj Gori u veoma zahtjevnom i intenzivnom restrukturiranju svojih bezbjednosnih struktura tokom procesa pristupanja NATO. 

„Čvrsto vjerujem da naše članstvo u Alijansi predstavlja pozitivan primjer za region Zapadnog Balkana. Za njegovu stabilizaciju i ekonomski razvoj od najvećeg su značaja integracije u evroatlantske i evropske strukture”, istakao je državni sekretar. 

On je zahvalio Ankari i diplomati Mustafi Leventu Bilgenu na dosadašnjem uspješnom predsjedavanju Inicijativom SEDM i poželio uspjeh Atini na istom zadatku u narednom periodu.

Bilgen je čestitao Crnoj Gori na članstvu u NATO, koje je nazvao „istorijskom prekretnicom“ za našu zemlju. 

SEDM inicijativa od 1996. godine okuplja ministre odbrane zemalja Jugoistočne Evrope, sa ciljem intenziviranja razumijevanja i političko-vojne saradnje u jačanju stabilnosti i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi. 

Pored Crne Gore, zemlje članice SEDM su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Albanija, Srbija, Slovenija, Turska, Rumunija, Grčka, Bugarska, Italija, Ukrajina, Gruzija, Sjedinjene Američke Države, dok Moldavija trenutno ima status posmatrača.

modmod