Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Делегација Сената Републике Чешке у посјети Министарству одбране

Делегација Сената Републике Чешке у посјети Министарству одбране
Датум објаве: 07.06.2017 14:17 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Државни секретар Министарства одбране Црне Горе, Слободан Филиповић и директор Директората за политику одбране, Ивица Ивановић, састали су се данас са осмочланом делегацијом Сената Парламента Републике Чешке, коју чине посланици Одбора за послове ЕУ и Одбора за вањске послове, одбрану и безбједност.

Сенатор Вáцлав Хампл, предсједник Одбора за ЕУ, упутио је честитке представницима Министарству одбране Црне Горе на изузетном доприносу у остваривању спољнополитчких приоритета Црне Горе као што је чланство у НАТО и нагласио да то не доноси добробит само за нашу земљу, већ и за цјелокупну европску заједницу. Апострофирао је и да је Црна Гора виђена као фактор стабилности на Балкану и истакао увјерење да ће наша земља ускоро постати и пуноправна чланица ЕУ, што Република Чешка безрезервно подржава.

Секретар Филиповић је саопштио да је постигнути успјех резултат вишегодишњег истрајног рада на реформисању и осавремењавању црногорског система безбједности и одбране, те да је успјешан резултат постигнут и уз помоћ и подршку земаља НАТО и ЕУ. Нагласио је да ће се Црна Гора залагати за очување мира и стабилности у региону, као и на промовисању политике отворених врата НАТО. Он је истакао и да је будућност региона у заједници европских земаља и НАТО.

Директор Ивановић је информисао сенаторе о стратешким плановима развоја Министарства одбране Црне Горе, учешћу црногорске Војске у међународним мисијама и операцијама, истичући намјеру интензивирања сарадње у области одбране са Републиком Чешком, која ће првенствено бити спроведена кроз реализацију активности из Плана билатералне сарадње за 2018. годину, који је у припреми.

У саставу чешке делегације, поред сенатора Хампла, били су сенатор Јарослав Доубрава, замјеник предсједника Одбора сенáтор Владимíр Плачек, замјеник предсједника Одбора, сенатор Либор Мицхáлек, члан Одбора, сенатор Франтишек Бублан, предсједник Одбора за вањске послове, одбрану и безбједност, сенатор Томáш Јирса, замјеник предсједника Одбора, сенатор Зденěк Брож, замјеник предсједника Одбора, сенатор Лубомíр Франц, члан Одбора.