Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Филиповић: Изузетан значај сарадње Министарства одбране са НАТО одбрамбеним колеџом из Рима

Филиповић: Изузетан значај сарадње Министарства одбране са НАТО одбрамбеним колеџом из Рима
Датум објаве: 20.06.2017 12:21 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Делегација НАТО Одбрамбеног колеџа (НАТО Дефенце Цоллеге-НДЦ) из Рима, на челу са деканом, бригадним генералом у пензији, Франтишеком Мичанеком, борави у званичној посјети Црној Гори. За чланове делегације, коју чине 62 полазника Вишег курса (Сениор Цоурсе), високи официри и државни службеници земаља чланица НАТО и партнера, представници Министарства одбране, унутрашњих послова и вањских послова одржали су данас брифинг у подгоричком хотелу Рамада. 

Отварајући брифинг, државни секретар Слободан Филиповић је казао да чланство у Алијанси за Црну Гору представља најзначајнији догађај од обнове државности, те да је велика привилегија бити дио породице модерних демократија унутар највећег и најфункционалнијег система колективне безбједности. Филиповић је истакао да ће наша земља за столом за којим се доносе најбитније политичко-одбрамбене одлуке, заступати политику отворених врата, уз охрабривање земаља региона да слиједе наш пут реформи. „Само на тај начин осигураћемо безбједност у овом подручју“, казао је Филиповић.

Он је нагласио значај подршке у унапређивању наших капацитета и способности од стране институција НАТО надлежних за едукацију руководећег војног и цивилног кадра. „Једна од тих институција свакако је НАТО Одбрамбени колеџ. Сарадња је успостављена у децембру 2013. године, након чега је услиједило учешће наших представника на курсевима резервисаним за партнере“, подсјетио је Филиповић.

Државни секретар је представио кључне кораке Црне Горе на плану евро-атлантских интеграција током протеклих једанаест година, као и допринос НАТО Одбрамбеног колеџа едукацији на плану јачања колективне безбједности. Филиповић је изразио посебно задовољство што наша земља има прилику да полазнике Вишег курса угости у својству НАТО чланице.

Филиповић и Мичанек су на засебном састанку разговарали о могућностима унапређења сарадње Министарства одбране и НАТО колеџа из Рима. Државни секретар је навео да смо свјесни значаја програма обуке који пружа Колеџ, те да се у Министарству разматра учешће црногорских представника у наведеним програмима, како би и на тај начин допринијели циљевима и мисијама Алијансе.

Састанку је присуствовао и в.д. замјеника начелника ГШ ВЦГ, капетан бојног брода Дарко Вуковић.

Посјета НАТО одбрамбеног колеџа Црној Гори се реализује у оквиру студијског путовања за полазнике НДЦ Вишег курса. НАТО одбрамбени колеџ има статус дипломатске мисије, а декан Колеџа статус шефа дипломатске мисије.

 

Декан НАТО одбрамбеног коледза бригадни генерал у пензији Франтисек Мичанек- обраћање

 мод 

мод

мод