Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović: Izuzetan značaj saradnje Ministarstva odbrane sa NATO odbrambenim koledžom iz Rima

Filipović: Izuzetan značaj saradnje Ministarstva odbrane sa NATO odbrambenim koledžom iz Rima
Datum objave: 20.06.2017 12:21 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija NATO Odbrambenog koledža (NATO Defence College-NDC) iz Rima, na čelu sa dekanom, brigadnim generalom u penziji, Františekom Mičanekom, boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Za članove delegacije, koju čine 62 polaznika Višeg kursa (Senior Course), visoki oficiri i državni službenici zemalja članica NATO i partnera, predstavnici Ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova održali su danas brifing u podgoričkom hotelu Ramada. 

Otvarajući brifing, državni sekretar Slobodan Filipović je kazao da članstvo u Alijansi za Crnu Goru predstavlja najznačajniji događaj od obnove državnosti, te da je velika privilegija biti dio porodice modernih demokratija unutar najvećeg i najfunkcionalnijeg sistema kolektivne bezbjednosti. Filipović je istakao da će naša zemlja za stolom za kojim se donose najbitnije političko-odbrambene odluke, zastupati politiku otvorenih vrata, uz ohrabrivanje zemalja regiona da slijede naš put reformi. „Samo na taj način osiguraćemo bezbjednost u ovom području“, kazao je Filipović.

On je naglasio značaj podrške u unapređivanju naših kapaciteta i sposobnosti od strane institucija NATO nadležnih za edukaciju rukovodećeg vojnog i civilnog kadra. „Jedna od tih institucija svakako je NATO Odbrambeni koledž. Saradnja je uspostavljena u decembru 2013. godine, nakon čega je uslijedilo učešće naših predstavnika na kursevima rezervisanim za partnere“, podsjetio je Filipović.

Državni sekretar je predstavio ključne korake Crne Gore na planu evro-atlantskih integracija tokom proteklih jedanaest godina, kao i doprinos NATO Odbrambenog koledža edukaciji na planu jačanja kolektivne bezbjednosti. Filipović je izrazio posebno zadovoljstvo što naša zemlja ima priliku da polaznike Višeg kursa ugosti u svojstvu NATO članice.

Filipović i Mičanek su na zasebnom sastanku razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje Ministarstva odbrane i NATO koledža iz Rima. Državni sekretar je naveo da smo svjesni značaja programa obuke koji pruža Koledž, te da se u Ministarstvu razmatra učešće crnogorskih predstavnika u navedenim programima, kako bi i na taj način doprinijeli ciljevima i misijama Alijanse.

Sastanku je prisustvovao i v.d. zamjenika načelnika GŠ VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Posjeta NATO odbrambenog koledža Crnoj Gori se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa. NATO odbrambeni koledž ima status diplomatske misije, a dekan Koledža status šefa diplomatske misije.

 

Dekan NATO odbrambenog koledza brigadni general u penziji Frantisek Mičanek- obraćanje

 mod 

mod

mod