Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одлична сарадња Црне Горе и Румуније у области одбране

Одлична сарадња Црне Горе и Румуније у области одбране
Датум објаве: 14.07.2017 12:12 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, борави у првој званичној посјети Румунији, током које се састао са новоименованим министром одбране Адрианом Țуțуианом и државним секретаром Министарства вањских послова за билатералне и стратешке послове у евроатлантској регији, Георге Циамбаом.

Званична посјета Министарства одбране Црне Горе се реализује у вријеме одржавања веома значајне вјежбе САБЕР ГУАРДИАН 2017, на којој учествује јединица Војске Црне Горе, ниво пјешадијског вода, што је уједно и прво учешће Војске Црне Горе на НАТО вјежби у својству чланице. Тим поводом, делегација Министарства одбране Црне Горе, предвођена министром, ће сјутра присуствовати Дану високих званица.

Током састанка са румунским колегом, Министар Бошковић је истакао да Црна Гора и Румунија имају одличну сарадњу у области одбране, те да је сусрет изврсна прилика за одређивање конкретних смјерова даљег унапрјеђења сарадње, посебно имајући у виду важне геостратешке позиције наших земаља. Он се захвалио Румунији на континуираној подршци евроатлантском процесу Црне Горе и истакао спремност Црне Горе да пружи свој допринос ширењу политике отворених врата НАТО-а. На састанку министра Бошковића и секретара Циамба, разговарано је и о актуелним безбједносним изазовима, како на Балкану, тако и у црноморској области.

Министар Țуțуиану је изразио задовољство сусретом и казао да  чврсто вјерује да ће чланство Црне Горе у НАТО позитивно утицати на безбједносне прилике у региону, као и да ће овај сусрет представљати почетак  заједничких безбједносних пројеката.

У даљем току разговора, разматране су теме о безбједносној ситуацији у региону Црног мора и Западног Балкана, као и савременим безбједносним изазовима.

Саговорници су истакли значај регионалне стабилности за обезбјеђивање дугорочног мира у Европи и изразили заједнички став да је интеграција земаља региона у НАТО и ЕУ кључ за остварење тог циља.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

мод

мод

 

 мод