Manja slova Veća slova RSS
>

General Jokić i generalni direktor Ivanović sastali se sa izaslanikom odbrane Japana

General Jokić i generalni direktor Ivanović sastali se sa izaslanikom odbrane Japana
Datum objave: 18.07.2017 14:25 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


modNačelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general potpukovnik Ljubiša Jokić i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, primili su danas na odvojenim sastancima izaslanika odbrane Japana, pukovnika Jošimasu Takija (Yoshimasu Taki).

General Jokić upoznao je sagovornika sa tekućim procesima u Vojsci Crne Gore koji su usmjereni na vojnu integraciju u NATO i implementaciju dodijeljenih paketa ciljeva sposobnosti u okviru započetog ciklusa NATO procesa odbrambenog planiranja. Poseban osvrt dat je na planove razvoja sposobnosti, kao i na planove i prioritete modernizacije i opremanja Vojske Crne Gore.


Pukovnik Taki je posebno interesovanje iskazao za očekujuće zahtjeve i izazove u ovim procesima, kao i ulogu Crne Gore u regionu nakon prijema u NATO članstvo. Navodeći da je prijem Crne Gore u punoprvno članstvo u NATO jedan od strateških ciljeva spoljne politike Crne Gore, general Jokić je istakao da će Crna Gora ostati posvećena ispunjenju ostala dva cilja, punopravnom članstvu u EU i izgradnji stabilnosti i bezbjednosti u regionu. U tom smislu general Jokić je naglasio spremnost Crne Gore da produbi i ojača saradnju sa NATO članicama, partnerskim i susjednim zemljama u regionu. Takođe, general Jokić je naglasio spremnost Crne Gore da podrži evroatlantske aspiracije zemalja regiona i da sa njima podijeli iskustva iz procesa integracije. General Jokić i pukovnik Taki konstatovali su da Crna Gora i Japan imaju dobre odnose, sa tendencijom daljeg unapređenja, što bi trebalo da utiče i na uzlazni trend saradnje u oblasti odbrane. General Jokić je izrazio uvjerenje da će se bilateralna vojna saradnja dvije zemlje u narednom periodu produbiti, posebno u domenu razmjene iskustava u obuci, učešća u okviru međunarodnih mirovnih misija, kao i djelovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

Generalni direktor Ivanović naglasio je da Ministarstvo odbrane ostaje posvećeno jačanju saradnje u oblasti odbrane sa saveznicima i zemljama partnerima, a uzimajući u obzir status Crne Gore kao 29. punopravne NATO članice. Ivanović je ukazao na prijateljske odnose Crne Gore i Japana, naglašavajući da bi sveukupnoj saradnji znatno doprinijelo potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Ivanović je istakao da će i pored ostvarenja glavnog spoljno-političkog cilja, Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nastaviti da ulažu u sveobuhvatnu modernizaciju i opremanje, a kako bi Vojska bila spremna da adekvatno odgovore na savremene bezbjednosne izazove.

Pukovnik Taki čestitao je Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore na ostvarenom uspjehu u domenu evroatlantskih integracija, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora i kao punopravna NATO članica nastaviti da doprinosti očuvanju regionalne stabilnosti i međunarodnog mira. Pukovnik Taki je ukazao na spremnost da se u narednom periodu bilateralna saradnja u oblasti odbrane između Crne Gore i Japana dodatno unaprijedi.