Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал Јокић и генерални директор Ивановић састали се са изаслаником одбране Јапана

Генерал Јокић и генерални директор Ивановић састали се са изаслаником одбране Јапана
Датум објаве: 18.07.2017 14:25 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


модНачелник Генералштаба Војске Црне Горе, генерал потпуковник Љубиша Јокић и генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, примили су данас на одвојеним састанцима изасланика одбране Јапана, пуковника Јошимасу Такија (Yосхимасу Таки).

Генерал Јокић упознао је саговорника са текућим процесима у Војсци Црне Горе који су усмјерени на војну интеграцију у НАТО и имплементацију додијељених пакета циљева способности у оквиру започетог циклуса НАТО процеса одбрамбеног планирања. Посебан осврт дат је на планове развоја способности, као и на планове и приоритете модернизације и опремања Војске Црне Горе.


Пуковник Таки је посебно интересовање исказао за очекујуће захтјеве и изазове у овим процесима, као и улогу Црне Горе у региону након пријема у НАТО чланство. Наводећи да је пријем Црне Горе у пунопрвно чланство у НАТО један од стратешких циљева спољне политике Црне Горе, генерал Јокић је истакао да ће Црна Гора остати посвећена испуњењу остала два циља, пуноправном чланству у ЕУ и изградњи стабилности и безбједности у региону. У том смислу генерал Јокић је нагласио спремност Црне Горе да продуби и ојача сарадњу са НАТО чланицама, партнерским и сусједним земљама у региону. Такође, генерал Јокић је нагласио спремност Црне Горе да подржи евроатлантске аспирације земаља региона и да са њима подијели искуства из процеса интеграције. Генерал Јокић и пуковник Таки констатовали су да Црна Гора и Јапан имају добре односе, са тенденцијом даљег унапређења, што би требало да утиче и на узлазни тренд сарадње у области одбране. Генерал Јокић је изразио увјерење да ће се билатерална војна сарадња двије земље у наредном периоду продубити, посебно у домену размјене искустава у обуци, учешћа у оквиру међународних мировних мисија, као и дјеловања у ванредним и кризним ситуацијама.

Генерални директор Ивановић нагласио је да Министарство одбране остаје посвећено јачању сарадње у области одбране са савезницима и земљама партнерима, а узимајући у обзир статус Црне Горе као 29. пуноправне НАТО чланице. Ивановић је указао на пријатељске односе Црне Горе и Јапана, наглашавајући да би свеукупној сарадњи знатно допринијело потписивање Споразума о сарадњи у области одбране. Ивановић је истакао да ће и поред остварења главног спољно-политичког циља, Министарство одбране и Војска Црне Горе наставити да улажу у свеобухватну модернизацију и опремање, а како би Војска била спремна да адекватно одговоре на савремене безбједносне изазове.

Пуковник Таки честитао је Министарству одбране и Војсци Црне Горе на оствареном успјеху у домену евроатлантских интеграција, те изразио увјерење да ће Црна Гора и као пуноправна НАТО чланица наставити да доприности очувању регионалне стабилности и међународног мира. Пуковник Таки је указао на спремност да се у наредном периоду билатерална сарадња у области одбране између Црне Горе и Јапана додатно унаприједи.