Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић са генералом Скапаротијем: Црна Гора увијек може рачунати на помоћ НАТО Алијансе

Министар Бошковић са генералом Скапаротијем: Црна Гора увијек може рачунати на помоћ НАТО Алијансе
Датум објаве: 20.07.2017 12:03 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са врховним савезничким командантом за Европу (САЦЕУР), генералом Кертисом Скапаротијем, који је први САЦЕУР који је посјетио Црну Гору, као пуноправну чланицу НАТО Савеза.

Министар Бошковић изразио је захвалност генералу Скапаротију и НАТО команди на чијем је челу, на брзој реакцији на захтјев најмлађе чланице Алијансе за пружање помоћи у рјешавању ситуације узроковане пожарима, који су захватили нашу државу претходних дана. Наиме, на захтјев Владе Црне Горе упућеном Евроатлантском центру за одговор на ванредне ситуације (ЕАДРЦЦ), као НАТО тијелу, сачињеном од чланица и партнерских земаља, НАТО је у најкраћем року потврдно одговорио, упућивањем украјинског противпожарног авиона АН32П, швајцарског вишенамјенског хеликоптера марке Супер Пума, као и бугарског хеликоптера МИ17. Генерал Скапароти исказао је увјерење да ће се ватрена стихија што прије локализовати и угасити, те да Црна Гора увијек може рачунати на подршку овог типа од стране свих специјализованих институција НАТО Савеза.

Министар Бошковић је нагласио значај изузетне подршке коју је Савезничка команда за Европу пружила Црној Гори на путу евроатлантских интеграција. Конструктивне сугестије, смјернице, али и конкретна подршка, значајно су допринијели да Министарство и Војска Црне Горе адекватно одговоре на критеријуме Сјеверноатлантског савеза и да што спремнији дочекају формално чланство у Алијанси, истакао је Бошковић. 

Министар је истакао да је претходни једанаестогодишњи период за Црну Гору био веома захтјеван, али да су постигнути резултати који су додатно унаприједили и побољшали наш систем, као и интероперабилност и професионалност наших војника.

Једна од главних тема разговора била је модернизација и опремање одбрамбеног сектора у наредном периоду, као и учешће Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама.

Министар Бошковић казао је да је Министарство одбране на самом почетку евроатлантског пута, препознавши значај Савезничке команде за операције и 2007. године, упутило једног свог официра на рад у овој Команди. Недуго након тога упућен је и други, тада партнерски штабни елемент. У складу са статусом чланице, Црна Гора је почела припреме за успостављање Националног војног представништва – (НМР) у СХАПЕ, гдје ће наш војни представник бити упућен до краја године.

Генерал Скапароти се захвалио министру Бошковићу на пријему и изразио задовољство свим оним што су Министараство одбране и Војска Црне Горе постигли у претходном периоду. Генерал Скапароти је истакао да је управо одговоран и савјестан приступ свих институција препоручило Црну Гору да за релативно кратак временски рок постане 29-та чланица НАТО Савеза. Скапароти је апострофирао и значај учешћа црногорских припадника у мисији у Авганистану, чиме су наша држава и војска постали препознатљиви у процесу успостављања и очувања међународног мира. Упознао је саговорника са најзначајнијим активностима Савезничке команде у наредном периоду и изразио задовољство што ће Црна Гора, у складу са расположивим капацитетима и потребама, до краја године упутити војног представника у Монс.

Командат НАТО снага за Европу (САЦЕУР) уједно је и командант Савезничких снага за операције (АЦО), смјештених у Монсу, Белгија. Одговоран је највишем НАТО војном тијелу, Војни комитет (МЦ), као и за све НАТО војне операције. Функцију САЦЕУР-а увијек обавља генерал америчке војске. Актуелни командант, генерал Куртис Скапароти, на ово мјесто постављен је 04. маја 2016. године, када је наслиједио генерала Филипа Бирдлава.