Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – maršal Pič: Nemjerljiv značaj britanske podrške evroatlantskim integracijama Crne Gore

Bošković – maršal Pič: Nemjerljiv značaj britanske podrške evroatlantskim integracijama Crne Gore
Datum objave: 22.08.2017 12:20 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković primio je danas u posjetu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, maršala vazduhoplovstva, ser Stjuarta Piča (Stuart Peach), koji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

Ministar se zahvalio maršalu Piču na britanskoj podršci evroatlantskim integracijama Crne Gore i njenom nemjerljivom doprinosu cjelokupnoj reformi našeg sistema odbrane.

''Vaša posjeta je još jedan dokaz izuzetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva u oblasti odbrane, kao i potvrda da će se u predstojećem periodu kontinuirano raditi na njihovom unaprjeđenju, kroz definisanje novih zajedničkih projekata'', kazao je Bošković.

On je podsjetio na značaj aktuelnih projekata i zajedničkih obuka koje Ministarstvo odbrane UK sprovodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Crne Gore, posebno na planu jačanja kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, odnosa sa javnošću, usavršavanja znanja engleskog jezika, kao i sveukupne modernizacije crnogorske Vojske.

Bošković je istakao da je Ministarstvo odbrane prepoznalo značaj profesionalnog usavršavanja pripadnika Vojske Crne Gore na obrazovnim institucijama svojih saveznika, te da posebnu zahvalnost dugujemo britanskoj strani na mogućnosti da svoje oficire usavršavamo na prestižnom Kraljevskom koledžu, i tako zajedno stvaramo sposobne vojnike, spremne da ravnopravno sa savezničkim snagama doprinesu kolektivnoj bezbjednosti.

Maršal Pič je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i za bezbjednost cijele Jugoistočne Evrope. On je iskazao zadovoljstvo dostignutim nivoom interoperabilnosti Vojske Crne Gore sa NATO i naglasio da se Crna Gora do sada dokazala kao pouzdan partner, koji doprinosi odgovoru na savremene bezbjednosne izazove. Maršal je izrazio uvjerenje da će Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo, i u predstojećem periodu, kao saveznici, dalje unapređivati odnose u oblasti odbrane.