Manja slova Veća slova RSS
>

Bilateralne konsultacije ministarstava odbrane Crne Gore i Kraljevine Norveške: Ivanović sa delegacijom MOD Kraljevine Norveške

Bilateralne konsultacije ministarstava odbrane Crne Gore i Kraljevine Norveške: Ivanović sa delegacijom MOD Kraljevine Norveške
Datum objave: 20.09.2017 11:40 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, primio je danas u posjetu delegaciju Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, na čelu sa Borgen Bakevol (Borgen Bakkevoll), direktoricom za bezbjednosnu politiku.

Susret je organizovan povodom bilateralnih konsultacija ministarstava odbrane dvije zemlje, koje su danas održane u Podgorici.

Ivanović je naglasio značaj podrške Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške Crnoj Gori kroz uspješnu realizaciju više projekata tokom zahtjevnih procesa reforme našeg sistema odbrane.

Riječ je o projektima za unapređenje ljudskih resursa, (DSSR), za demilitarizaciju, odnosno uništavanje viškova naoružanja (MONDEM), kao i učenje engleskog jezika (PELT), koji su umnogome doprinijeli unapređivanju znanja i vještina zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, ali i razvoju i jačanju odbrambenih kapaciteta naše zemlje.

Generalni direktor je istakao uvjerenje da će dvije zemlje nastaviti uspješnu saradnju i kao NATO saveznice, kroz aktuelne projekte koji doprinose jačanju integriteta u javnoj upravi, izgradnji međunarodne medicinske jedinice i unaprjeđivanju znanja engleskog jezika za zaposlene u sektoru odbrane. Ivanović je upoznao sagovornike sa prioritetima Ministarstva odbrane i aktuelnim planovima integracije Vojske Crne Gore u NATO, te istakao da ćemo ostati posvećeni ulaganjima u procese modernizacije opreme i edukacije zaposlenih u Ministarstvu i Vojsci.

Tokom bilateralnih konsultacija razmatrane su nove oblasti saradnje u narednom periodu, pri čemu je norveška strana istakla posvećenost jačanju savezničkih odnosa i spremnost za podršku projektima, koji doprinose efikasnosti nacionalnog sistema odbrane, kao i unapređenju regionalnog bezbjednosnog okvira.

mod